Pojkarna

Välkommen till familjen Gustafsson 

Här samlar vi våra gemensamma sidor och skriver lite sporadiskt av oss för alla som vill veta mer om oss eller läsa om vad vi hållit på med.

Viss fakta finns om hundrasen Siberian Husky och lite fakta om våra egna vovvar.

Läs gärna också om Quadbase BBS som var en av de BBSer som folk ringde till innan man började använda internet i stugorna.

 

Återuppliva din gräsklippare som tappat gnistan
Skrivet av Fredrik   
13-09-15 18:38

Den som varit med ett gräsklipparhaveri och börjat skruva lite i gräsklipparen har nog också insett att det inte är en så särskilt komplicerad apparat egentligen. Det finns ett begränsat antal komponenter som kan krångla och jag tänkte dela med mig av min senaste upplevelse som gav oss långt gräs i flera veckor.

Gräsklipparen startade inte

När gränsklipparen inte startar trots att man gör det man brukar för att få igång den finns det några saker man bör kolla innan djupare diagnos:

  • Att det finns bensin
  • Att kabeln till tändstiftet sitter fast
  • Att du gett chok/använt primer

Om något av dessa inte är orsaken finns det anledning till att undersöka gräsklipparen bättre. Det finns väl egentligen två huvudorsaker till att gräsklipparen inte startar.

  • Det kommer inte fram något bränsle
  • Det finns ingen gnista som tänder bränslet

I mitt fall kunde man känna på lukten efter att ha dragit några gånger att bränsle kom det då fram, då det luktade bensin vid avgassystemet. Därför blev nästa steg att försöka ta reda om det fanns gnista. Det kan man göra t.ex. genom att skruva loss tändstiftet och lägga detta med gängan mot motorkroppen och dra i snöret. Om det inte kommer gnista finns det tre troliga orsaker:

  • Tändstiftet är trasigt
  • "Dödaren" som används för att stänga av gräsklipparen är kortsluten
  • Tändspolen är trasig

Reparationsförfarandet

Vi började med att byta tändstiftet. Bara kolla på benämningen och ta med tändsiftet till macken så hade de en bra tabell att slå upp i för att hitta kompatibla tändstift. Kostade 60kr. Kopplade in det nya tändstiftet och försökte se om där var någon gnista, men inte det.

Utesluta stoppmekanismen fick bli nästa antagande. Det är rätt enkelt att mäta med en multimeter. När handtaget som ser till att gräsklipparen är avstängd ska det vara kontakt mellan jord och kabeln som går in i tändspolen. När man skickar jord till tändspolen ska inga gnistor skapas. Om man sedan får hjälp att hålla in handtaget för att få gräsklipparen i startläge så ska det vara avbrott mellan jord och anslutningsstiftet på tändspolen. Tyvärr fungerade detta perfekt och då återstod egentligen bara tändspolen.

Skaffa tändspole är inte det lättaste. Man får se till att anteckna samtliga siffror och beteckningar på gräsklipparen och sedan ta kontakt med någon serviceverkstad. De kan hitta reservdelar via sina kataloger. Av någon anledning verkar inte gräsklippartillverkarna lagt ut dessa så man kan söka i dem som privatperson. 550kr och två veckors väntetid var det bästa vi kunde hitta.

Under tiden växte gräsmattan och vi fick använda traktorgräsklippare och en akut investering av handjagare på byggvaruhus som turligt nog reade ut dessa för 250kr. Lite motion och en förfärligt illa klippt gräsmatta fick bli resultatet undet väntetiden.

Montering av tändspolen

Att montera en tändspole är inte så svårt om man bara har ett bladmått för att mäta avståndet mellan tändspolen och metallhjulet. Det är ett slags metallplattor märkta med en siffra som anger tjockleken. Innan man monterar loss den trasiga tändspolen kan det vara bra att mäta hur stort avståndet var och på vår gräsklippare var det 0,30 mm som var den tjockaste som gick mellan.

Nästa steg blir att skruva loss den gamla tändspolen och skruva dit den nya. Grovjustera avståndet så att det är samma som för den gamla och skruva åt skruvarna lite. Sedan blir det finjustering där man drar åt lite på båda sidorna och hela tiden kontrollerar att avståndet mellan tändspole och hjulet stämmer överens. Spolen ska ligga väldigt nära men aldrig vidröra hjulet.

Nu när vi slutligen köpt tändstift, en extra handgräsklippare, bladmått och tändspole så var det en fantastisk känsla att höra när gräsklipparen brummade igång igen och den vanvårdade gräsmattan fick sig en klippning.

Hoppas detta kan hjälpa dig som har problem med att få igång din gräsklippare.

Senast uppdaterad den 13-09-15 19:27
 
Året som gått och det nya som kommit
Skrivet av Fredrik   
12-01-07 20:42

Då var det nytt år och vi har lagt ännu ett bakom oss.

Mycket har hänt under 2011 och väldigt mycket relaterat till försäljningen av huset i Hjuken och införskaffandet av det nya i Sävast utanför Boden. Hela våren gick åt till att färdigställa sådant som varit påbörjat och som legat utan att ha blivit klart men nu behövde färdigställas. Det handlade om panel, ytskikt inomhus och en hel massa målarfärg och snickerier. Sådant som blivit liggandes när man uppnått en fungerande nivå.

I juli drog flyttlasset norrut efter att vi köpt vårt hya hus i slutet på mars. Vi har ännu inte fått chansen att vila upp oss för någon semester blev det då rakt inte något av med tanke på allt arbete som återstod även efter flyttlasset hade gått.

Nu börjar vi känna oss rätt hemmastadda i Sävast.

Arbetet med hemsidan har kan man väl säga legat lite i träda, men en trettiatta.se är registrerad och väntar bara på att någon ska sätta upp den och lägga över information till den. Det är ju inte helt enkelt att flytta en webb när man måste bevara en del av det som varit som historiska dokument och det som är nytt som det aktuella, så det har fått vänta.

Under senhösten har också projektet med att starta e-handel kommit igång. Redan när vi öppnade klippved.se för att hyra ut vedmaskin föddes tanken på att kunna arbeta vidare på det klimatsmarta temat och börja sälja LED-belysning. Nu är den slutligen öppen som pålyset.se klimatsmart belysning.

Min arbetsgivare har bytt namn och från årsskiftet 2012 heter vi numera Sigma Systems Innovation AB då Cypoint är ersatt med Sigma, så vi lättare passar in bland övriga bolag i Sigma-familjen. Det känns riktigt bra för nu känns det verkligen som om vi är en del av den större koncernen och att jag nu har 1300 kollegor runt om i koncernen.

Tack till alla besökare som kommer in och läser om våra hundar! Hoppas att vi kan hjälpa till med lite fakta och lite personliga betraktelser kring Siberian Husky. Fråga gärna om det är något ni undrar!

Ha ett riktigt bra 2012 nu!

//Fredrik

 
Från stressad till lugn
Skrivet av Fredrik   
11-09-09 21:36
alt

Vår Gordon har alltid har alltid varit hunden som gjort att man fått luta sig bakåt med besked när man varit ute på promenad. Gordon har bott alla sina 7 år så här långt ute på landet ända tills vi nu i somras flyttade in till ett villaområde. Ute på landet har det gått att hantera att det varit lite dragit när något varit lite extra spännande, men när man går från att promenadstråket innehåller dofter från ett 10-tal hundar till ett 100-tal hundar blev det väldigt jobbigt.

Varje promenad började med två hundar som slet och drog så man riktigt fick hålla hälarna i backen för att hålla emot fram till första lyktstolpen. Sedan fortlöpte promenaden med ett rejält bakåtlut där man nästan tappade balansen så snart man kom fram till en fläck som luktade vykort från en hund till en annan.

Senast uppdaterad den 11-09-10 07:32
Läs mer... [Från stressad till lugn]
 
Flyttat till Sävast
Skrivet av Fredrik   
11-08-26 18:35

Ja då var det väl kanske dags att posta en liten uppdatering här också. Mycket har hänt, vilket också är en förklaring till att så lite hänt vad gäller vår webb.

I mars 2011 köpte vi ett hus i Sävast utanför Boden. Då började febril aktivitet med allt som behöver göras för att flytta en familj 28 mil.

Vi tycker att vi varit duktiga på att rensa och kasta bort saker, men ändå körde vi upp närmare 20 släpvagnslass innan alla prylar slutligen fanns på plats här i Sävast. Nu återstår ändå väldigt mycket som ska säljas, skänkas bort eller kastas. Om man inte använt något i en kartong på nästan 15 år kommer man troligtvis inte uppleva ett akut behov av dess innehåll den närmaste tiden heller.

Huset i Hjuken har vi sålt och vi önskar de nya ägarna lycka till och önskar att de kommer trivas minst lika bra som vi gjort.

Vi kommer att få klura ut en ny adress på vår sida, men så långt har vi inte hunnit ännu.

Tack för att så många är så vänliga att besöka vår plats på nätet och framför allt läsa det vi skrivit om hundarna.

//Fredrik

 
Om en trave plättar
Skrivet av Fredrik   
10-11-11 21:05

Nu vet jag inte hur många som filosoferat i ämnet plätt-trave och vad den kan berätta om historien bakom stekandet av densamma, men det slog mig idag att man blir rätt avslöjad på vad man gjorde allt eftersom högen krymper när man äter sin middag.

Den som är småbarnsförälder och försöker ta hand om ett eller flera barn samtidigt som man steker kan nog redan ana vad denna betraktelse handlar om.

Någonstans kring den tredje plättan hjälpte jag den äldre sonen att starta ett program på den linuxbaserade laptop han fått ärva. Eftersom det var Linux och inte Windows blev bottenfärgen gyllenbrun och möjligen bara lite knaprig.

En par senare var det dags att övertyga den yngre om att man visst kan bygga pussel på golvet och inte måste sitta med pusslet avsett för byggande på golvet vid köksbordet. Den övertalningen tog en hel del tid för det började lukta en aning färdigt innan jag hunnit tillbaka till spisen.

Lämpligt eller olämpligt nog ringde ytterligare en i raden av telefonförsäljare på min jobbmobil. Frustrationen över att NIX inte fungerar på mobiltelefoner resulterade i att de närmaste plättarna blev något lättstekta. När jag försökte övertyga vederbörande om olämpligheten i att störa i stekandet av plättar blev nog utläggningen en aning lång för det började lukta färdigt igen i kombination med en liten strimma av något som nästan kunde beskrivas som rök. Jag skyndade på samtalet och genast blev påföljande något lättstekta.

Micron plingade till och ärtsoppan på uppvärmning skapade febril aktivitet, men bara på den nivån att en par helt acceptabla exemplar landade i den växande högen.

Då kom vi till de orättvisa plättarna med en diskussion varför den ena pojken får sitta framför sin bärbara dator och den andra inte får göra det. Tempot i diskussionen var tydligen gynnsamt, för resultatet i den vid det här laget perfekt tempererade gjutjärnsstekpannan blev i det närmaste perfekt.

Avstyrandet av att den yngsta tyckte det blivit kallt i köket och nu var dags att göra upp eld i kaminen ledde till en par nästan på gränsen till knapergräddade plättar. Nu såg jag framför mig risken att behöva ingripa och då tappa kontrollen över den pågående matlagningen.

Nu kom lösningen något mer konkret serverat för mig, smeten var nämligen slut.

Så gick det till när högen med plättar blev en sorts historia över vad som hände när de tillagades.

//Fredrik

 
«StartFöregående1234567NästaSlut»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.