Pojkarna

En dag på Orion 1991
Skrivet av Fredrik   
09-03-24 23:33

I början av 1990-talet regerade Amiga och Atari som hemdatorer. På företagen dominerade fortfarande terminaler kopplade till minidatorer, men antalet PC växte stadigt.

I föreningens lokal 1991 fanns bland annat denna datorutrustning:

  • Amiga 2000 med 1Mb minne och dubbla diskettstationer och matrisskrivare
  • En Zampo XT med 20Mb hårddisk
  • En Epson ordbehandlare
  • En Apple 2
  • En PDP 11

Styrelsen hade fattat beslut om att att en gång varje vecka hålla en planerad och utannonserad aktivitet på söndagar klockan 15.00.

Några av aktiviteterna 1991 var:

  • Kopiering ur föreningens PD-bibliotek. (Programvara som PD = Public Domain kallades fri programvara som var antingen helt gratis eller sådan man betalade för när man använde den)
  • Hur man ritar effekter med Deluxe Paint
  • Programmera talsyntesen på Amiga i Amiga Basic
  • Använda Noice Tracker för att skapa musik
  • Hur man programmerar en PDP 11 via knapparna på framsidan av datorn

På föreningens datorer fick ingen olagligt kopierad programvara användas, vilket gjorde att populära spel hämtades från PD-biblioteket. Det gjorde att det rådde hård konkurrens om de åtrovärda platserna på hiscorelistorna på spelen. I synnerhet klubbdiskett 3 var särskilt populär där spelet "Bally III" gick att återfinna som handlade om att måla en rektangulär yta vit och stänga in studsande pixlar inom en så liten yta som möjligt och när man passerade gränsen för godkänt på nivån ha målat en så stor yta som möjligt.

Ett problem var möjligheten till åtkomst till lokalen. Styrelsen hade nycklar samt att det fanns en nyckel att låna. Vi drömde om att kunna installera ett kodlås med kort, vilket vi lyckades med 1992. Lokalen hölls öppen på eftermiddagar under veckorna samt på helgerna.

På Zampon installerades det omåttligt populära äventyrsspelet Net Hack.

För den intresserade fanns möjlighet att programmera minidator, en PDP 11 som vi fått tag i via sjukhuset med 10Mb hårddisk.  

Det stora bordet inbjöd till rollspel i t.ex. AD&D (Advanced Dungeons and Dragons), MERP (Middle Earth Role Playing) eller det svenska alternativet "Drakar & Demoner". Äkta social samvaro i föreningens lokaler med andra ord!

Under sommaren 1991 föddes idén om att arrangera en återkommande aktivitet där man samlar föreningens medlemmar och övriga intresserade i ett arrangemang som från början kallades "Det stora höstmötet 1991" men döptes om till "Arctic Hack I" som kom att arrangeras 16 gånger under en tidsperiod på 8 år. Det första Arctic Hack arrangerades på Sandenskolan i Boden och lockade cirka 50 deltagare.

 

Senast uppdaterad den 09-03-25 00:16
 

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.