Pojkarna

Skrivet av Fredrik   
08-12-15 00:00

Orions BBS - Orionbase

Som varje datorförening av rang behövdes en BBS som gav möjligheten för medlemmarna att lära sig allt om BBSer (Bulletin Board Systems) och hur man drar nytta av kunskapen genom den samlade kunskapen som fanns på FidoNet och så givetvis onlinespelen framför allt Hack & Slash som nog är det bästa textbaserade flerspelarspelet som fanns under början på 90-talet.

Begynnelsen

Den mest erfarne modemanvändaren och med stört erfarenhet kring BBS-verksamhet, Håkan "Speedy" N. fick av styrelsen i uppdrag att starta upp en BBS för föreningen. Denna blev snabbt populär och hade många samtal dagligen. Folk skrev flitigt i areorna och filer byttes under hela lågtaxeperioden mellan 18.00 och 08.00.

För att ge medlemmarna en större möjlighet att komma åt informationen från lokalen flyttades den ner till föreningslokalen och inrymdes i Amiga 2000-datorn som utrustats med en för tiden redig hårddisk. BBS-programmet blev då DLG Professional som är ett menystyrt system.

Flytten till lokalen 

Ett multifacekort som gav möjlighet till flera interna förbindelser gjorde att man kunde logga in från föreningens datorer i lokalen. Detta blev oerhört populärt!

Nu fick man möjlighet att chatta med den som ringde in och det var många som ringde in bara för möjligheten att chatta med tre andra samtidigt. Chat var inget som var vanligt förekommande då de flesta BBSer enbart hade en förbindelse in och den enda man kunde chatta med var systemoperatören om han var tillgänglig.

Aktiviteten gick upp rejält och det höll i sig ända fram tills Internets intåg. Då spelades mest onlinespelet Hack & Slash så snart man fick möjlighet.

Onlinespelen

Att ligga överst på hiscorelistan var en bragd. De mest populära spelen var ett rollspel och en tävling i hur snabbt man kan skriva på tangentbordet.

Hack & Slash

Varje dag fick man spela tre omgångar per användare. Då fick man spela antingen tills tiden tog slut eller tills man inte kom längre. Om flera användare var inne samtidigt fick man veta hur det gick för de andra, dock kunde man inte interagera med varandra.

Det byggde på att man hela tiden samlade pengar och blev bättre och bättre.

Till slut var spelet slut och en ny spelomgång började.

Vid midnatt fick man nya "turns" vilket gjorde att just runt midnatt var det oerhört trångt på modemförbindelsen.

Hyper Typer

Ett spel i hur snabbt man kunde skriva på tangentbordet. Här gjordes en egen ordlista med allehanda lätta och svåra ord som skulle skrivas in. Det gällde att skriva in ordets alla bokstäver så snart de syntes till höger på skärmen innan de gick in i laserstrålen.

Några ord blev sådana som hjälpte till bra poäng medan andra blev riktigt svåra om de kom när det började gå fortare och fortare ju längre in i spelet man kom.

 

 

Senast uppdaterad den 08-12-30 21:35
 

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.