Pojkarna

Orion - mer än en förening
Skrivet av Fredrik   
08-12-30 01:21

Orion - mer än bara en förening

Orion startade 1989 som BUGA (Boden User Group of Amiga) och hade under de första åren runt 60 medlemmar. Själv blev jag medlem nummer 27 när jag gick med 1990. Jag kom med i styrelsen som vice ordförande och satt som detta fram till 1998 då jag flyttade ner till Västerbotten.

Så snart vi lyckades ordna med regelbundna aktiviteter, våra så kallade söndagsmöten steg antalet medlemmar snabbt och vi kom upp i nivån runt 300 medlemmar. 

Många medlemmar var väldigt aktiva och det pågick aktivitet i föreningens lokal i princip dygnet runt efter det att vi fick tillgång till Internet i lokalen.

Föreningen arrangerade varje år två stora arrangemang kallade "Arctic Hack", ett på våren och ett på hösten. Detta började vi med 1991. Föreningen arrangerade Arctic Hack 14 gånger.

Antalet aktiva medlemmar som vistades nere i lokalen minst en gång i veckan uppgick till närmare 70 personer.

Det viktigaste vi lärde oss under den här perioden tror jag var:

 • Hur man bygger upp en verksamhet från ingenting till stor
 • Vikten av att knyta rätt kontakter för att komma sig frammåt. Många har baserat sitt yrkesliv på kontakter, kunskaper och erfarenheter från denna period.
 • Hur viktigt det är för ungdomar att ha något meningsfullt att göra på fritiden
 • Hur man arrangerar aktiviteter och får allt att fungera med en lagon stor personalstyrka
 • Hur man tar sig fram hos myndigheter i ett område de inte behärskar (allt var gjort för idrottsföreningar)
 • Allt vi lärde oss om datorernas värld

Verksamhet 1990-1991

Det riktigt stora uppsvinget i verksamheten kom när vi skaffade vår första lokal. En källarlokal på 24 kvadratmeter som snabbt inreddes med ett stort bord, några soffor, stolar, en Amiga 500 med 1Mb minne, extra diskettstation och en Amiga original monitor. En Panasonic matrisskrivare införskaffades också rätt snart för att möjligöra utskrifter.

Efter ett inbrott stals datorutrustningen och ersattes av en begagnad Amiga 2000 och en panasonic monitor.

Föreningen höll ett PD-bibliotek som innehöll fri programvara (PD = Public Domain) där programvara samlades in och lagrades på disketter. Föreningen använde gröna disketter.

Varje söndag klockan 15.00 arrangerades en aktivitet där en person hade ansvaret för att hålla i aktiviteten. Det var en skara om cirka 10 personer som gick på ett rullande schema. Exempel på aktiviteter var:

 • Presentation av ett program ur föreningens PD-bibliotek
 • Programmering i BASIC
 • Tips och trix i ritprogrammet DeLuxe Paint
 • Turnering i något spel ur föreningen PD-bibliotek
En rundringning till medlemmarna gjordes så snart någon viktigare aktivitet skulle arrangeras.

Medlemmarna fick varje kvartal en uppskattad medlemsdiskett som innehöll matnyttiga program och texter.

En par gånger lite spontant arrangerades microhack nere i lokalen där några tappra nattknappare spenderade hela natten knapprandes på sina medhavda datorer.

Nyckel till lokalen fanns att låna på datorbutiken "Data Cult".

Det mest populära PD-spelet i lokalen var "Bally III" där ZLL ledde topplistan.

Verksamhet 1991-1993

Då verksamheten kraftigt utökade i omfattning blev den lilla lokalen på 24 kvadratmeter väldigt trång och en ny och betydligt större lokal hyrdes. Här fanns plats för flera datorer i ett datorrum och plats för möten i ett konferensrum. Kioskverksamheten startade i denna lokal framför allt genom försäljning av Coca Cola i en kyl. 

Ett kodlås installerades så att medlemmar kunde få tillgång till lokalen även när ingen med nyckel var närvarande.

Föreningens datorpark utökades kraftigt till:

 • Amiga 2000 som tidigare
 • Amiga 600 med hårddisk
 • Amiga 500
 • Zampo XT med hårddisk
 • IBM XT med CGA-grafik
 • Apple II
 • Epson ordbehandlare
 • Micro Vax med VMS som server
 • 286:a med en 40Mb hårddisk som svartmålades

 Vi började arrangera fria aktiviteter som ett samarbete med skolan där det fanns två alternativ som vår ordförande Ove arrangerade.

 • Programmering i C
 • Rollspel
Allt fler spontana möten gjorde att det blev mer och mer verksamhet i lokalen. Många gick till föreningen efter skolan.

Alla föräldrar lärde sig föreningens telefonnummer 0921-130 4x och telefonen ringde ofta. Antingen letade man sina barn eller så kollade någon om det fanns någon i lokalen. Man kunde ringa ut från lokalen och prata en markering. För detta betalade man i en myntburk.

Verksamhet 1993-1996

Nu hade verksamheten fått riktig fart och lokalen hade blivit allt för liten. En rejält stor lokal på 90 kvadratmeter hyrdes där vi fick plats med många meter datorer. De gamla datorerna hängde kvar, men då föreningens ekonomi vid det här laget började bli riktigt god köptes ytterligare utrustning in

 • Amiga 3000
 • En AST 486:a på 66Mhz

Gåvor från generösa medlemmar och företag gjorde att vi fick tillgång till fler 286:or och ett gäng VT100-terminaler som kunde kopplas upp mot föreningens centrala VAX-server.

Operativsystemet på föreningens VAX byttes till UNIX-varianten Ultrix och alla datorer kopplades upp via seriekabel. Vi skapade ett MUD-spel (Multi User Dungeon) som är ett textbaserat rollspel. Där gick att återfinna NPC (Non Player Caracters) som fick sina personligheter baserat på verkliga medlemmar (och andra) som "Anders the Nurse"eller "Leif the City drunk". Där fanns ett gräsfält som man kunde tända eld på om man glömde släcka sin fackla efter att ha varit på besök i någon grotta.

Den berömda soffan som funnits med sedan starten började nu bli mytomspunnen. 

Ett datoriserat system för närvaroregistrering infördes.

Ethernet via koaxialkabel infördes som nätverk. Många kommer att minnas trasiga koaxialkablar och utrop som "Vem bröt nätet?" eller "Var är termineringen?". 

När föreningen fick möjlighet att koppla upp sig mot Internet via en förbindelse på 170kbit blev detta en milstolpe som helt förändrade allt.

En server köptes in som användes för att nå ut på nätet; Stargate.

För att få tillgång till Internet gick man en internetutbildning som arrangerades två gånger i månaden som bland annat innehöll utbildning i netiquette.

En gammal övervakningskamera kopplades in till föreningen Amiga 3000 och samtliga som tog foton på sig själva hade en bild på en munk på en IBM-affisch i bakgrunden :-) Med möjlighet till egen hemsida så var man ju tvungen att ha en bild på sig själv på sidan.

Medlemmar började ta med sina egna datorer till lokalen och vissa bord vigdes för privata datorer som fick vara i lokalen en viss tid.

Städdagar blev nödvändiga och vår ordförande Ove gjorde en berömd städning och tejpade upp lappar med texten "Japp skadar hjärnan" då det låg godispapper överallt. En gång i veckan var det städning och ingen kunde på förhand veta när. Ingen fick lämna lokalen när det var städning om man inte hade en väldigt bra ursäkt.

Kioskverksamheten utökades kraftigt och hölls rätt länge fungerande i ett öppet system där man alltid kunde hanla i kiosken. Efter stölder var vi tvugna att låsa kiosken. Dock avslöjades några av dem som stulit pengar och över 2000kr kom tillbaka.

 

Senast uppdaterad den 08-12-30 13:52
 
Kommentarer (4)
Vad hände sedan
4 10-05-27 10:30
Pontus
Hejsan

Vad hände med föreningen efter -96 och var tog all gammal fin datorutrustning vägen?

Mvh,
Pontus
Härligt!
3 09-04-04 14:15
Kuros
Jag gick med -93 har jag för mig, när lokalen var bredvid Lundagårdsskolan som jag gick mellanstadiet på, och var med ända till slutet. :)

Massor med härliga minnen. Hack & Slash på BBSen ("Krigsskallen linjalar") som jag lånade hem 1200 baud modemet för att spela på, alla Amigor, första gången man spelade Doom, alla underbara Arctic Hack och alla nätter man muddade igenom eller röjde varandra i Quake. Och så förstås alla personligheter och original på Orion! Omöjligt att nämna allt, helt fantastisk tid.

Alltså det vore nästan skoj om man kunde sätta ihop en minnessida eller något för Orion där folk kunde skicka in historier och bilder osv.
Those where the days!
2 09-01-02 23:33
Anders Kohkoinen
Jag gick med i BUGA, som Orion hette från början - då föreningen redan hunnit existera i några månader. Vi saknade klubblokal och höll våra möten i hyreshusområdets vaktmästarpersonalrum - en av våra medlemmar var fastighetsskötare.
Det var bekväma lokaler, fulla med Fibban och Lektyrtidningar som vaktmästarna hade samlat ihop från returpappersbingarna. Det hände att koncentrationen på det som sades under mötena inte alltid var på topp :-)

Det var en annan tid jämfört med med dagens bredbandade IT-tillvaro. Det fanns fildelningspirater även på den tiden (dock inte under BUGA/Orions aktiviteter) - men istället för torrentsajter och Direct Connect så kopierade man disketter till varandra. Som skickades med post!

Mitt första tiopack med 3,5-tumsdisketter betalade jag 250 spänn för på Oves Radio i Boden.

Internet var en avlägsen önskedröm. Istället ringde man upp med telefonmodem och kopplade ihop sina datorer mot privata datorcentraler - BBS:er. Kultförklarade BBS:er var Fredrik Gustavssons "Quadbase", Jocke Bäckmans "Irongate", Mikael Fingals "Home in the Snow" och givetvis "Stargate" - Orions föreningsBBS.

Under en period fanns till och med en hemlig passage mellan "Stargate" och Orions MUD - man kunde alltså sitta hemma och träffa "Anders the Nurse" på sin egen dator - svindlande!

Själv lämnade jag Orion då jag flyttade till Övertorneå. Jag hade varit vice sekreterare (UllaBella II) och styrelseledamot under ett antal år. I Övertorneå bildade jag datorföreningen Rigel efter samma mall och stadgar som Orion i Boden. Rigel blev både populärt och långlivat, men uppnådde inte samma stora volym som i Boden. Vi dök upp på ett antal av Orions Arctic Hack och anordnade också ett eget Hack i Övertorneå simhall - Rigel Border ConnXion.
Skriv gärna kompletterande kommentarer till artikeln
1 09-01-01 15:50
guff
Jag har säkert inte kommit ihåg allt, så skriv gärna och komplettera vad som saknas så uppdaterar jag!

Har du bilder? Skicka dem gärna så lägger jag in!

//Fredrik

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.