Pojkarna

2000kWh i november
Skrivet av Fredrik   
09-10-31 07:27

Nu har den kallare och mörkare perioden oåterkalleligt kommit. Man möts av minusgrader så snart termometern granskas på morgonkvisten.

Skenande elräkningar

För villaägare har också den del av året där elräkningarna skenar börjat. Det är mycket som tar energi i våra hem vilket nu för tiden kostar en avsevärd summa pengar.

Hur man än gör det står uppvärmningen för en stor del av kostnaden för oss som bor i den norra delen av landet och något ytterligare för oss som bor i välkända kallhål där temperaturen alltid håller sig några grader under närliggande högre trakter.

Att använda motorvärmare med kupévärmare är något som också ganska snabbt visar sig på elräkningen, men genom att låta bli flyttar man bara utgiften till kontot för oförutsedda jättedyra plötsliga elefantutgifter i stället. (med lite otur och två barn är detta konto nog dyrt från början)

I ett hem som är uppvärmt via el är det inte enbart en besparing att byta ut glödlampor mot lågenergilampor, men vi har påbörjat det arbetet. Det är uppenbart att LED-tekniken med bland annat snabbare tändning kommer att ta marknadsandelar nu när vanliga lampor ska försvinna.

Elpriset har blivit stadigt dyrare över de senaste åren även om ganska stora variationer förekommer beroende på när man lyckas teckna ett avtal om fast elpris. Vi har för en tid sedan tecknat oss för ett abonnemang hos Vattenfall där man får möjlighet att förlänga avtalet när elpriset är förmånligt att binda mot en avgift. Om man förbrukar en hel del el kan det mycket väl vara värt avgiften.

Möjligheter till besparingar

För att kompensera för den dyra elströmmen monterade vi in en jordvärmeanläggning 2002. Denna var tänkt att tjänas in på cirka 7 år. Med tanke på det stegrande elpriset gjorde det att anläggningen var intjänad efter 5 år.

Trots värmepump kostar uppvärmning oerhört mycket ändå. Vi monterade därför in en vedpanna med acc-tankar på 1500l när vi byggde ut huset. Nu har anläggningen blivit klar och vi har kunnat börja elda. När vi inte eldar går värmepumpen in.

Målet för november är nu att få ner elförbrukningen i mindre än 2000kWh!

//Fredrik

 

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.