Pojkarna

Fredriks betraktelser
Bilen som inte vill vara frisk
Skrivet av Fredrik   
09-06-15 22:55

Då var det gjort. Bromsklossarna fram var bytta och jag backade ut bilen från verkstaden när det plötsligt brakade till. Så ska inte en Audi låta. En rejäl bit plastkåpa hade lossnat och brutits sönder.

Bilen faller sönder snabbare än man hinner laga den.

Just nu brottas den med:

- Problem med givare, motorstyrningsfel

- Problem med givare, kylfläkten går på högvarv

- Problem med trasig skyddskåpa under motorn

- Problem med trasig bakrutetorkare

Detta är min första bil som jag haft som gått mer än 13 000 mil. Alla tidigare bilar har börjat krångla vid 12 000 mil i sådan omfattning att jag varit tvungen att sälja dem. Listan över bilar som sålts på grund av outgrundliga problem har nu börjat bli lång:

- Renault Laguna -99. Såld på grund av givarfel.

- Saab 900 -96. Såld på grund av trasslande elektronikbox, växellåda, koppling, oljeläckage, ja allt möjligt.

- Saab 9-5 -02 såld på grund av bromsproblem och det faktum att en investering i reparationer ytterligare inte skulle göra saken bättre.

Den kära A4:an såldes tyvärr för att den blivit för liten, men den hade just kommit upp till 12 000-milastrecket.

Min gamla Volvo 240DL -86 var nog egentligen ganska bra. Det största problemet med den bilen var att jag aldrig lyckades låsa alla dörrar samtidigt.

Den gamla Volvo 745:an var egentligen också ganska bra. Rymlig och fin, men oj vad varmt det var när man började ligga på vägarna mycket och inte hade någon AC. Här blev AC ett krav för framtida bilköp. Jag bestämde mig också här för att aldrig mer ha en röd bil efter att ha haft en vaxövning som jag fortfarande har mardrömmar om...

Vårt 80-talspalats till husvagn är ute till försäljning på blocket och Lokus. Intresset har väl bara varit måttligt trots att priset på 20 000kr för en fullt fungerande husvagn kan tyckas helt ok. Hoppas att någon vill ge den ett bra hem. Vi har trivts väldigt bra med den, men är man nu en familj med två vuxna, två barn och två Siberian Husky så är en husvagn av den storleken helt enkelt för liten.

Snart är det dags att dra hem den något nyare husvagnen när de ordinarie campinggästerna börjar anlända. Vi trivs bäst när det är lågsäsong. Det har blivit rätt många husvagnsnätter i år, så vi har nog redan fyllt vår kvot för året när jag arbetat på uppdrag i Norrbotten.

//Fredrik

Senast uppdaterad den 09-06-15 22:58
 
En natt på NUS
Skrivet av Fredrik   
09-06-06 21:10
Vår yngste familjemedlem John blev ett år på nationaldagen. Vi kände under gårdagen av att det var lite förkylning på gång, men tänkte inte dess mer på det.

På kvällssidan blev den äldre sonen orolig och fick falsk krupp med hosta. Vi lyckades få i honom hostmedicin och så fick han sitta uppe med oss en stund.

Just innan vi tänkte göra kväll efter att ha lugnat den äldre hörde vi att John nu också uppvisade tecken på samma hosta. Det är riktigt otäckt när någon låter så där. Vi beslutade oss för att prata med sjukvårdsrådgivningen som tyckte att vi skulle åka in med honom till NUS.

Klockan 1 på natten satte jag mig i bilen med John och vi åkte in mot NUS. Personalen var väldigt trevlig i sitt bemötande och vi fick hjälp att undersöka John. Personalen konstaterade att det var hans födelsedag och alla tyckte nog att det var lite tråkigt att behöva fira sin födelsedag på sjukhusets akutmottagning. Under bilresan och i väntan på doktorn blev andningen allt mindre rosslig och vi hade ingen mer sådan hosta på natten.

Vi fick veta att om barnen blir insjunkna under bröstkorgen måste man åka in till akuten direkt. I annat fall kan man hantera det hemma om det inte blir besvär med andningen som man inte kommer tillrätta med. Standardtipsen är svalt, gärna gå ut, upprätt, lugn. När man drabbas får barnet inhalera adrenalin och får eventuellt en dos kortison.

Vid strax efter 4 på morgonen var det klart för avfärd tillbaka mot Hjuken. En insikt om att jag inte hunnit vara på toaletten själv sedan jag åkte iväg gjorde det lätt att vara alert och pigg på vägen hemåt.

Som vanligt har vi lite dåligt med komihåget så vi var tvugna att tanka på hemvägen.

Vid 5.15 var vi hemma igen och då däckade i alla fall jag hårt och ordentligt i sängen.

Uppstigningen hade vi nog gärna sett fått vänta, men jag fick ligga kvar en stund. Inte så kul att sova bort hela dagen, man är ändå trött så det var lika bra att jag tog mig upp vid 9.

Dagen bestod av födelsedagsfirande med paketöppning och tårtätning. Barnen var väldigt gnälliga idag, vilket ju inte var så konstigt.

Nu behövs nog snart tändstickor i ögonen alternativt en kapitulation mot kuddens dragningskraft!

//Fredrik
 
Vårservice av utrustning
Skrivet av Fredrik   
09-06-01 12:07

Nu är sommaren snart här. Löven i träden har slagit ut och häggen blommar.

Nu är det också dags för all teknisk utrustning att hitta ut och få sig en vårservice.

Alla gräsklippare har fått sig en genomgång förutom den grästrimmer som ska säljas. Den måste poleras så att den dessutom ser fin ut när ma ska lägga ut dn till försäljning.

Det verkar vara problem med tändstiftet eller förgarsarmembranet i Stiga-klipparen som nu hängt med i många år som vi varje år bli imponerade över att den fortfarande fungerar. Efter oljebyte, smörjning och åtdragning av skruvar samt en enkel rengörig av tändstiftt gick den igång på första rycket. Däremot går den ojämt vilket nog bör åtgärdas.

Traktorn återstår och i år måste jag nog göra en ordentlig service på den också. Det börjar kärva lite i vissa vajrar och då är det nog läge att gå igenom allt noga.

Husvagnen som ska säljas behöver tvättas upp noga, då det var  dåligt väder när vi ställde undan den för vintern och den närmast i färgen skulle besrivas som smutsprickig snarare än något annat. Fogar kring handtag och andra utsatta områden har tätats med butyl.

//Fredrik

 
Klart med BE-kortet
Skrivet av Fredrik   
09-05-22 06:35

Då var slutligen BE-körkortet mitt, vilket ger mig möjlighet att köra bil med tungt släp.

Sannolikheten att få den mest kritiskt granskande inspektören två gånger på raken är cirka 7%, men med min vanliga standardotur så har jag två gånger fått denna inspektör.

Förra gången fick jag inte ens åka ut och köra på grund av trasig lampa på släpvagnen, men efter att ha tagit några lektioner och hyrt bil på Inlandets Trafikskola i Lycksele så gick det bra. En mycket trevlig körskola där man verkligen fick ut det mesta ur några lektioner.

Min erfarenhet av trafikskola i Umeå som jag testade innan kan sammanfattas som dyrt och inte prisvärt. På en dubbellektion gick en hel lektion åt till att åka till platsen där släpet stod uppställt och tillbaka igen. 

Det är fortfarande problem med Audin. Igår började indikatorn för slitna bromsar dessutom att lysa förutom de givarproblem som redan finns där. Man börjar vara ganska trött på dessa krånglande bilar. Min privata rangordning över hur mycket bilar krånglat där den som står först är den som krånglat mest och den längst ner krånglat minst:

  • SAAB 900 -96
  • Saab 9-5 -03
  • Renault Laguna -99
  • Audi A6 -04
  • Saab 9-3 -00
  • Audi A4 -00
  • Volvo 745 -92
  • Volvo 240 -86
//Fredrik
 
Fortsatta bilproblem fördröjer
Skrivet av Fredrik   
09-05-15 22:30

Ja ibland undrar varför man har bil när man alltid har en bil för lite.

I början på veckan skulle jag ha varit i Luleå på tjänsteresa, men bilen klagar på en givare och den hade inte kommit i måndags eller i tisdags, heller inte i onsdags utan i torsdags för montering på fredagen.

Nu visade det sig att oturen slog till, igen! De nya däcken visade sig vara en liten millimeter för nära staget, vilket gjorde att de inte passade. Bilen hamnade hos däckverkstaden och givaren blev inte monterad. En varm tanke till verkstaden som hjälper oss i detta dimensionsbekymmer.

Det har sedan en tid varit dags att hämta hem 80-tals palatset för försäljning från sin vinterförvaring. Vi hade planerat att göra det i helgen, men har nu ingen bil med dragkrok hemma, så det får dessvärre vänta. Vi hoppas bara att vi inte missar tiden för att sälja iväg vår husvagn som nu ska få möjliggöra för en annan familj att se omgivningarna. Det känns inte som om vi behöver två husvagnar när vi uppenbarligen bara har en bil med dragkrok.

Hade det inte varit för att det var så långt hade jag hämtat husvagnen med traktorn :-) Hade det inte varit så dyrt med allt runtomkring hade jag köpt mig en billig bil (med dragkrok) att ha som tredjebil på sommaren. En sökning på blocket med Vindeln och dragkrok som kriterier gav lite fel svar...

På hemmaplan blir John allt mer skicklig att gå. Han var ganska precis 11 månader när han vågade släppa taget och utforskar nu världen på två ben. För första gången på nästan över ett halvår har vi fått ordentlig städning på kontoret och det visar sig vara den gången då John inte längre kryper på golvet lika mycket.... I veckan har vi fått städat fler gånger på kontoret än flera månader tidigare så snart kan vi göra som i Japan och äta på golvet.

//Fredrik

 

Senast uppdaterad den 09-05-16 05:38
 
«StartFöregående12345678910NästaSlut»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.