Pojkarna

Fredriks betraktelser
Planeringsarbete på gården
Skrivet av Fredrik   
09-05-10 21:10

När våren kommit och marken tinat var det läge att flytta på de lerhögar som gömdes i snö. Vi flyttade på några högar just innan frosten medan andra blev kvar.

Det känns i vart fall som en förbättring även om det är nära på omöjligt att göra en lertomt plan så man får helt enkelt lägga ambitionsnivån på ett sådant vis att man inte snubblar eller kör sönder gräsklipparen på den. Leran var redigt stadig och fick mjukas upp många varv för att kunna krattas ut där hål skulle fyllas.

Vissa gånger är man mer nöjd än andra gånger att man har traktor... Arbetet tog bara några timmar.

Nu fattas matjord och vi har ännu inte räknat ut var man köper bra matjord sedan den förra leverantören slutat med leveranser. Det lär ju behövas en och annan kubikmeter.

John har lärt sig lita på sin förmåga att kunna gå idag, även om han ännu gärna håller i sig stadigt i något. Detta något behöver inte vara något så stadigt som en stol, en vägg eller en skåpdörr. Det räcker med en påse prislappar, en tvättlapp eller ett leksakståg. Han fick även idag för första gången känna på hur det känns att krypa på marken utomhus. Han har utforskat omgivningen så mycket han orkat.

Det var två trötta pojkar att natta ikväll. Vad gäller när den äldre somnade så vet jag inte hur länge det tog, för jag somnade före på golvet i hans sovrum.

//Fredrik

 
Våra loppisprylar på vårloppis
Skrivet av Fredrik   
09-05-09 20:40

I helgen har Hällnäs Samhällsnämnd, byaföreningen i grannbyn där jag är kassör och sekreterare i, arrangerat stor vårloppis i gymnastiksalen i Folkets Hus i Hällnäs.

Tanken på att ordna loppis har funnits länge, men det var först i våras som beslutet om genomförande fattades. Förhoppningen var att kanske 10-15 bord skulle gå att hyra ut till försäljare. Nu visade det sig att intresset var avsevärt mycket större. 40 bord fyllde gymnastiksalen, vilket är ganska exakt vad som ryms i salen samt hur många bord som finns tillgängliga.

Försäljningen av prylar gick över förväntan! 

Känslan av att arrangera tillställningar som folk blir glada av och uppskattar är väldigt stärkande. En så här lyckad tillställning har jag nog inte varit med och ordna på bra länge. Nu måste jag väl erkänna att mina kollegor i Samhällsnämnden gjorde det mesta jobbet på plats, jag hann knappt hjälpa till alls, men lyckades i alla fall med att få städa toaletterna och agera vattenbytare för skurningen :-)

Ett jättetack till alla som besökte loppisen, till alla som sålde grejjor, till alla som hjälpt till att arrangera samt till kyrkan i Lycksele som accepterade gåvorna från dem som inte ville ta hem några av de prylar som ej blev sålda.

Vi får väl se om fler loppisar ska arrangeras, för nu när man inser hur bra det gick att få betalt för saker man annars slänger så kan det vara värt besväret att arrangera fler tillställningar!

Om det envisa folket som bor här inte åker iväg för att sälja prylar får väl alla som köper komma hit i stället, för en kilometer kan jag nog tänka mig att åka :-)

//Fredrik

 
Det är dyrt att ha bil
Skrivet av Fredrik   
09-04-27 20:59

Att ha bil är dyrt. 

Att vara drabbad av otur samtidigt som man är bilägare är ännu dyrare.

Att ha otur och två bilar är om möjligt ytterligare ännu dyrare.

Inför påsk skulle vi ta oss en tur norröver till Norrbotten och bo i husvagnen några dagar. Innan resan började motorstyrningslampan i Audin att lysa några gånger när temperaturen legat kring nollan och det varit fuktigt ute. En givare verkade fela. Den beslutade vi att byta efter helgen så den kunde bytas i Vindeln.

I Norrbotten fick vi stanna två dagar extra, för dagen för hemfärd fick jag motorstopp i Luleå mitt i en högersväng mitt i rusningstid. Fyra timmar i väntan på att få tag i hyrbil som man fick köra hundar i slutade i en hämtning av hundhotell som enklaste lösning då bara taxiresorna till den hyrbil som de lyckades ordna fram skulle ha kostat avsevärt mer än att inkvartera hundarna inklusive hämtning på ett djurhotell. Bränslepumpen. Kostnaden var förfärlig och gjordes dessutom på en av de verkstäder som jag verkligen inte önskade lämna in bilen på.

För att riktigt spika in att det rörde sig om klassisk otur på Kalle Anka vis hade hyrbilen jag skulle få låna fått punka och när de skulle tvätta den gick tvätten sönder. När jag skulle betala slutade kortterminalen att fungera på bensinmacken. Vid återlämnandet hade bilen dragit 12 liter bensin för 4 mil, vilket gjorde att den före mig hade glömt tanka också vilket jag glömde säga när jag återlämnade bilen.

I taxin jag åkte till verkstaden med för att hämta ut bilen havererade också kortläsaren när jag skulle betala så jag fick skjuts till en närliggande bankomat för att hämta ut pengar som givetvis hade slut på hundralappar. Via en omstart av lite prylar i taxin gick det ändå bra att betala.

Behöver jag ens nämna att vi hade vattenläckage i husvagnen och en vattenfylld rullgardin? 

När vi lade om till sommardäck upptäckte vi att nackdelen med att låta någon annan lägga om däcken är att man inte kontrollerar däckens mönsterdjup ordentligt. Ett hjul var rätt slitet, så då blir det byte av alla fyra hjulen när man har fyrhjulsdrift. Vi får se vem som får sälja de nya sommarhjulen. Hade det inte varit för kamremsbyte, byte av låskista, service, byte av värmegrej i saaben, byte av avgassystem i saaben, byte av givare samt en ny felkod i motorstyrningen i kväll så hade det nog garanterat blivit inköp lokalt, men vi får väl se... 

Besiktning på torsdag dessutom, vilket automatiskt ger antingen körförbud genom att avboka eller en ombesiktning för mönsterdjupet på ett av hjulen innan de nya hunnit beställas, anläda och monteras oavsett vem som får sälja dem. 

Om du inte har bil, skaffa inte en och absolut inte två!

//Fredrik 

 
Personalomsättning är inte alltid av ondo
Skrivet av Fredrik   
09-04-04 08:03
Jag har ofta känt mig stolt över att bo en liten kommun där företagarna är överlevare och strävsamt ser till att vardagen går ihop. Det handlar om människor som vigt sin hela tillvaro att få det att gå ihop och för att ge sig själv och andra en meningsfull och ofta trivsam sysselsättning om dagarna. Vid de stunder som det går bra är det ett oerhört slit, men ett slit som ger lön för mödan. Vid de tider där marknaden sviker som nu är det slit för överlevnad.

I vår kommun finns det en övervägande del små företag som ofta består av bara en person. Denne person drar ett tungt lass och skulle antagligen ha ett lättare liv som anställd i en större kommun, men väljer ändå att bo kvar och få det att gå ihop med den där extra ansträningen och ofta genom inblandning av övriga familjen.


I mina kontakter med våra lokala företagare så blir jag imponerad över hur man orkar ta sig genom dessa tider som innebär nedskärning av personal och en personlig förolämpning från marknaden och alla som tror att detta sker av illvilja och girighet när det egentligen handlar om överlevnad och att starkt kunna ta position när det vänder.

Tidigare har jag inte haft så mycket kontakt med kommunen och dess tjänstemän och chefer och de kontakter jag haft har varit positiva. Det har rört sig om handlingskraftiga människor som fungerar bra i sin roll och försöker hjälpa medborgare i kommunen efter bästa förmåga. Jag är ledsen över att personer jag tidigare haft kontakt med som haft visioner bytt arbete och lämnat vår kommun.

Tyvärr är det inte så inom alla områden och en tidigare kontakt visade på att det finns dem som sitter på en chefsposition som inte törs agera av olika anledningar. Detta gäller alltså inte en enskild person, utan en för mig upplevd känsla som förmedlas till mig via mina direkta och indirekta kontakter.

Nu kommer väl många att tycka att jag har fel, men jag anser att förutom att försöka skära ner på kostnader måste vi också säkerställa att de personer som operativt i verksamheten sitter och använder de små medel som ändå finns tillgängliga med samma anda som de privata företagarna ser till hur man får ut mesta möjliga effekt av de resurser som finns.

Några saker som man kan göra som inte kostar pengar är:

- Vara en motiverande chef som alltid uppmanar till att göra sitt bästa
- Se till att premiera duktiga medarbetare med beröm (tro det eller ej, men det är både gratis och oerhört effektivt)
- Det finns en massa bra litteratur om hur man är en bra företagsledare, läs på kvällen, man kan ju till och med bli inspirerad, upprymd och kanske motiverad.
- Fråga dina medarbetare om vad du kan göra för att bli en bättre chef
- Fråga dig hur du skulle agerat om du i stället haft en privat arbetsgivare där när pengarna är slut är pengarna slut på riktigt.

Om man sitter på en position med medel att påverka tycker jag det är varje persons skyldighet att tänka sig in i hur någon av våra skattebetalande företagare skulle ha agerat. Om man inte vore attraktiv för ett arbete i den privata sektorn, se då till att bli det!

Idag känner jag mig inte stolt över min kommun, men jag hoppas att min uppfattning snabbt förändras.

För er som undrar om min uppkörning för BE-kortet säger jag bara trasigt vänster bakljus på det släp jag hyrde och en förhoppning om en medgörlig uthyrare och att jag får en möjlighet att visa på mina kunskaper i trafiken också på nästa uppkörning med fungerande utrustning...

//Fredrik
 
Hur man handlar lokalt
Skrivet av Fredrik   
09-03-27 21:34

I en kommun av Vindelns storlek är det oerhört viktigt att man handlar lokalt. 

Under våra första år och innan man bekantat sig med handlare och hur väl det fungerar på en mindre ort styrde vi ofta mot något större samhälle för att göra våra inköp. Man jagade några tior och bortsåg ofta från bensinkostnaden och framför allt tiden det tog med jagandet efter en 50-lapp eller en två hundralappar.

Sedan man skaffade hund och barn blev tiden en ännu viktigare faktor. Den som träffat mig innan den tiden vet att mitt arbete alltid tagit upp en stor del av tiden. Nu försöker man göra allt man gjorde tidigare fast på den minimala tid som blir kvar.

På samma sätt som man kan "läsa mellan raderna" i litteraturen och poesin kan man "handla mellan hyllorna" på de flesta butiker i Vindeln. Sortimentet är absolut inte på något vis begränsat till vad som finns i hyllorna.

I morgonens tidning gick det att läsa om ett attraktivt erbjudande om takmonterat biltillbehör, i Umeå. Vi fattade beslut om inköp och kan tack vare en lokal handlare köpa till det attraktiva priset utan att behöva lämna samhället. Det är service det!

Mitt arbete sliter på många saker, men mest av allt verkar det slita på mina mobiltelefoner. Jag är inte den som gärna håller mig med det senaste inom mobiltelefonin för att jag är förtjust i att byta telefon. Det är rätt besvärande att flytta inställningar, kontakter och att dessutom lära sig hantera den nya telefonen. Om jag köper den telefon som har så bra hållbarhet som möjligt lyckas den ändå bara hålla i 18 månader. Jag har nog tappat räkningen på hur många telefoner jag handlat, men jag hoppas att en lämplig modell finns som kanske håller i 24 månader!  Naturligtvis blir den lokalt inköpt!

Handlarna har nu inrättat ett kort som kallas för "Vindelkortet" som börjar säljas från den 1:a april som kommer att kosta 100kr per person. Jag hoppas att andra med mig tänker på att den service vi har inte ska ses som självklar, så tänk gärna på att ge de lokala handlarna en chans när du ska göra dina inköp. 

Lite intressant är däremot att jag själv inte har en enda lokal kund ännu, så det är tur att vi har så bra lokala leverantörer av datakommunikation så att man kan sitta på sitt lokalkontor och arbeta globalt!

I morgon ska köpas lokala tjänster! 

//Fredrik 

 

Senast uppdaterad den 09-04-04 08:07
 
«StartFöregående12345678910NästaSlut»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.