Pojkarna

Fredriks betraktelser
Plötslig BMW-utvärdering
Skrivet av Fredrik   
09-03-23 21:31

Foto: BMW

Ibland är det roligt att få provköra en häftig liten sportig bil som är oerhört kort, lätt bakhjulsdriven och med 170 hästar under huven. Kanske inte riktigt den bil man ser framför sig när man ska övningsköra med tungt släp.

En sak är säker. Audi A6 och Saab 9-3 är fina bilar.

Dagens övningskörning som kostade minst en förmögenhet var ingen kul upplevelse och jag kan lova att Audin känns ännu bättre efter dagen. Några intressanta observationer vid min körning med BMW:

 • Speglarna visade att släpet stod snett åt både vänster och höger, samtidigt! Troligtvis någon form av vidvinkel jag inte fattade. Jag fick öppna dörren och titta ut för att se om jag stod rakt.
 • Bakhjulsdriftpå ett isgropigt noliafält jämfört med fyrhjulsdrift bättrade inte på upplevelsen även om anti-spin-funktionen imponerade och fick hjälpa till.
 • Den korta hjulbasen gjorde att jag fick helt fel styrning på släpet vid backning.
 • En så stor motor i en så liten bil gör att man kan köra på 6:an i stadstrafik och som bybo med kasst lokalsinne som kör vilse fast jag har vägvisare gjorde körningen till en ryckig och trevande upplevelse.

Det hela kan sammanfattas med att problemet nog satt någonstans mellan ratten och ryggstödet... I ett annat sammanhang hade jag nog tyckt att bilen var riktigt fin, men jag har å andra sidan insett hur mycket jag gillar Audin och Saaben.


Något som uppfattades väldigt positivt av mig som elev var att man nu har alko-lås för att kunna starta bilen. Handhavandefel från bloggaren gjorde att det tog 5-6 försök i blåsningen för att blåsa igång bilen. Förhoppningsvis kan det få bilskolestudenter att tänka sig för en och fyra gånger innan man sätter sig i en bil i framtiden påverkad av alkohol.

Inför min uppkörning på fredag fick jag veta att släpet jag skulle hyra var dubbelbokat och att det var min bokning som gick bort. Inte helt kul. Fick helt enkelt boka om uppkörningen och har fortfarande inte fått tag i något släp att hyra. Stressnivån ökade.

//Fredrik

 

Senast uppdaterad den 09-03-23 22:11
 
Bilen smittad av virus
Skrivet av Fredrik   
09-03-15 21:27

Det senaste offret i sjukdomsskörden heter Audi A6. På eftermiddagen när jag skulle iväg med bilen hade lampan som indikerar problem med motorstyrningen tänts och dagens resa fick ställas in. Man får undra när vår sjukdomsloop ska ta slut när till och med bilen blivit sjuk!

I helgen har det varit målgång för Vindelälvsdraget. I lördags var det målgång på älven nedanför Hällnäs. Antalet i publiken var allt för lågt med tanke på den prestation det innebär att gå i mål som lag på de tider de gör det. Det var lagkamrater, lokalbefolkning och tillresande besökare som kommit med skoter i publiken. 

En gång för (känns det som nu) länge sedan hade vi tänkt vara med i tävlingen med våra vovvar, men de är inte så välmotionerade och framför allt har tiden för träning bara försvunnit sedan man blivit barnfamilj kombinerat med mitt arbete som tar allt för mycket tid.

Snön på vägen har idag övergått från att vara bra sparkföre till att vara slask och barnark. Kanske blir det till att ta fram den trehjuliga sparkcykeln snabbare än man anar. Möjligheten att köra upp ett bra spår med skotern har också blivit klart försämrad sedan hela vägen är barmark och Aktiven inte är helt optimerad för körning på barmark.

Familjen har börjat tillfriskna nu och det känns smått hoppfullt just nu. Ett bakslag kom idag med ett brak från lillemannen och tvätt av stora mattan i köket, men det verkar ha varit fullt i sin ordning. Två tvättningar av stora köksmattan inom två veckor, det är nog rekord med tanke på att den tar minst 3 dagar att torka!

Snön från taket på utbyggnaden har nu rasat ner framför huset och det krävs skottning med traktor. Det ryms mycket snö på 30 kvadratmeter utbyggnad när den kommer ner så där på en gång. Hade man inte haft tillgång till traktor hade ett väldigt drygt arbete väntat.

I morgon ska Audin till doktorn och vi hoppas att det inte är något allvarligt!

//Fredrik

 
Plogat på gården
Skrivet av Fredrik   
09-03-12 20:11

I dag har vädret varit underbart!

Perfekt för att vila bort sjukdomen i en stol ute på gården. På förmiddagen åkte Felix skidor uppe på snön på gården. John sov i vagnen. Maria skottade snö och hjälpte Felix att komma upp efter att han ramlat.

På eftermiddagen hade jag fått nog med kraft för att orka sätta mig i traktorn tillsammans med Felix för att skotta bort lite nysnö och annan snö som man inte fått bort med enbart handskottning.

Vi skottade först fram vägen. Därefter skottade vi fram åt en granne vars gångpassage bara var en halvmeter. Den 2,2 m breda skopan gjorde en viss skillnad.

Vi flyttade på bilarna och skrapade bort närmare 8 kubikmeter packad snö från parkeringen.

Några omgångar med snöbjörnen tog de sista krafterna ur mig men också Felix.

Nu hoppas jag att krafterna ska återvända så man kan börja arbeta som vanligt igen på kontoret efter den snart veckolånga plågan i familjen med magsjukan.

//Fredrik

 

 
Montering av fönster och en tur med skotern
Skrivet av Fredrik   
09-03-07 19:51

Idag har vårt vardagsrum fått ett till fönster! Det har suttit en skiva på fönstrets plats en tid i väntan på bättre väder vilket inträffade idag. Det blev väldigt ljust och fint även om fönstret inte är så brett. Det ger oss också utsikt över ytterligare natur.

När man ska montera fönster är det några saker att tänka på:

 • Ta fram alla prylar du behöver innan du gör hål i väggen: Fönster, karmskruv, verktyg till karmskruv, kilar, ev en hjälpreda. 
 • Montera gärna en bräda på utsidan som stöd att luta fönstret mot vid montering. Montera dit klossar som motsvarar avståndet till fönstrets riktiga position och så att det blir korrekt enligt vattenpasset.
 • Placera några kilar i bottnen av hålet och ställ dit fönstret.
 • Se till att ha gott om kilar! Placera ut kilar så att du utan problem kan kila fast fönstret i alla ledder, i synnerhet i sidled så att skruvandet med karmskruvar inte förskjuter fönstret i sidled. Se till att varje karmskruvhål har en uppsättning kilar i närheten.
 • Justera fönstret i horisontalled. Vertikalled ska redan vara som det ska med hjälp av stödbrädor och klossar.
 • Påbörja skruvandet. Var noga med att skruva in karmskruvarna horisontellt. Om skruvarna lutar kan fönstrets position förskjutas.
 • Skruva in skruvarna så långt att de inte sitter för långt ut och att du med enkelhet får i de vita täckplupparna.
 • Se till att kilarna håller fönstret på plats i sidled.

I morgon ska vi tillverka sadlingen till insidan. Några brädor i lämpliga dimensioner ska hyvlas och slipas och få en liten fräst avrundning. Till utsidan ska det några brädor som foder.

På eftermiddagen skottade vi fram skotern. Den satt ordentligt fast så vi fick ta traktorn till hjälp för att dra loss den. Felix kunde inte låta bli att undra hur alla som inte har traktor kan få loss skotern om den fastnat. Han konstaterade också att traktorn är stark då det såg så lätt ut att dra loss skotern. Vi passade på att knuffa undan lite snö i plogvallen vid vägen som skymde sikten mot vägen.

Det blev en liten tur, men inte riktigt den tur vi tänkt oss för plogvallarna och det hala väglaget gjorde att vi helt enkelt inte kom upp på det spår vi tänkt oss, det bara slirade mot vägen när vi skulle ut mot skogen. Någon tur runt blev det inte, orken hos Felix var ännu begränsad efter magsjukan.

Vädret ute var underbart idag.

//Fredrik

 

 
Sömnlös natt och tillfrisknande son
Skrivet av Fredrik   
09-03-06 08:26
Hur håller man sig vaken så man kan optimera hur mycket som behöver tvättas och städas när magsjukan härjar?

På TV visas på torsdagar enbart sådant som är olämpligt för 3-åringar att titta på under kvällen och natten.

Lösningen blev "Nu blåser vi snuten". Det gick hem ordentligt hos den sjuke så det första som fick gå igång på morgonen var just den filmen. 4:e varvet nu.

Förut gick det bra att vara vaken något dyng på raken, men det är inte lika enkelt längre känns det.

Idag blir det till att stanna hemma och försöka jobba lite och hålla tummarna för att vi andra i familjen klarar oss så bra som möjligt.

Felix har blivit mycket piggare idag och vi hoppas att det nu blir bättre och bättre.

//Fredrik
Senast uppdaterad den 09-03-06 08:27
 
«StartFöregående12345678910NästaSlut»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.