Pojkarna

Återuppliva din gräsklippare som tappat gnistan
Skrivet av Fredrik   
13-09-15 18:38

Den som varit med ett gräsklipparhaveri och börjat skruva lite i gräsklipparen har nog också insett att det inte är en så särskilt komplicerad apparat egentligen. Det finns ett begränsat antal komponenter som kan krångla och jag tänkte dela med mig av min senaste upplevelse som gav oss långt gräs i flera veckor.

Gräsklipparen startade inte

När gränsklipparen inte startar trots att man gör det man brukar för att få igång den finns det några saker man bör kolla innan djupare diagnos:

  • Att det finns bensin
  • Att kabeln till tändstiftet sitter fast
  • Att du gett chok/använt primer

Om något av dessa inte är orsaken finns det anledning till att undersöka gräsklipparen bättre. Det finns väl egentligen två huvudorsaker till att gräsklipparen inte startar.

  • Det kommer inte fram något bränsle
  • Det finns ingen gnista som tänder bränslet

I mitt fall kunde man känna på lukten efter att ha dragit några gånger att bränsle kom det då fram, då det luktade bensin vid avgassystemet. Därför blev nästa steg att försöka ta reda om det fanns gnista. Det kan man göra t.ex. genom att skruva loss tändstiftet och lägga detta med gängan mot motorkroppen och dra i snöret. Om det inte kommer gnista finns det tre troliga orsaker:

  • Tändstiftet är trasigt
  • "Dödaren" som används för att stänga av gräsklipparen är kortsluten
  • Tändspolen är trasig

Reparationsförfarandet

Vi började med att byta tändstiftet. Bara kolla på benämningen och ta med tändsiftet till macken så hade de en bra tabell att slå upp i för att hitta kompatibla tändstift. Kostade 60kr. Kopplade in det nya tändstiftet och försökte se om där var någon gnista, men inte det.

Utesluta stoppmekanismen fick bli nästa antagande. Det är rätt enkelt att mäta med en multimeter. När handtaget som ser till att gräsklipparen är avstängd ska det vara kontakt mellan jord och kabeln som går in i tändspolen. När man skickar jord till tändspolen ska inga gnistor skapas. Om man sedan får hjälp att hålla in handtaget för att få gräsklipparen i startläge så ska det vara avbrott mellan jord och anslutningsstiftet på tändspolen. Tyvärr fungerade detta perfekt och då återstod egentligen bara tändspolen.

Skaffa tändspole är inte det lättaste. Man får se till att anteckna samtliga siffror och beteckningar på gräsklipparen och sedan ta kontakt med någon serviceverkstad. De kan hitta reservdelar via sina kataloger. Av någon anledning verkar inte gräsklippartillverkarna lagt ut dessa så man kan söka i dem som privatperson. 550kr och två veckors väntetid var det bästa vi kunde hitta.

Under tiden växte gräsmattan och vi fick använda traktorgräsklippare och en akut investering av handjagare på byggvaruhus som turligt nog reade ut dessa för 250kr. Lite motion och en förfärligt illa klippt gräsmatta fick bli resultatet undet väntetiden.

Montering av tändspolen

Att montera en tändspole är inte så svårt om man bara har ett bladmått för att mäta avståndet mellan tändspolen och metallhjulet. Det är ett slags metallplattor märkta med en siffra som anger tjockleken. Innan man monterar loss den trasiga tändspolen kan det vara bra att mäta hur stort avståndet var och på vår gräsklippare var det 0,30 mm som var den tjockaste som gick mellan.

Nästa steg blir att skruva loss den gamla tändspolen och skruva dit den nya. Grovjustera avståndet så att det är samma som för den gamla och skruva åt skruvarna lite. Sedan blir det finjustering där man drar åt lite på båda sidorna och hela tiden kontrollerar att avståndet mellan tändspole och hjulet stämmer överens. Spolen ska ligga väldigt nära men aldrig vidröra hjulet.

Nu när vi slutligen köpt tändstift, en extra handgräsklippare, bladmått och tändspole så var det en fantastisk känsla att höra när gräsklipparen brummade igång igen och den vanvårdade gräsmattan fick sig en klippning.

Hoppas detta kan hjälpa dig som har problem med att få igång din gräsklippare.

Senast uppdaterad den 13-09-15 19:27
 

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.