Pojkarna

Hårdvaran genom tiderna
Skrivet av Fredrik   
09-01-04 21:52

Jag har genom åren fått många frågor kring vilken hårdvara som BBSen gick på. Här kommer sanningen :-) Få verkade tro att det gick att köra en BBS med flera inkommande förbindelser på en vanliga Amiga, men det har varit Amiga hela tiden. Det finns en kortare historia efter 1999 då BBSen hette Wintermute BBS och gick i Umeå på en PC med OS/2.

Begynnelsen

Från första början användes programvaran StarNet för att driva systemet. Det var en populär programvara som användes av många och den gick utmärkt att använda på en mindre hårdvara som tog få resurser.

Hårdvaran var en Amiga 500 med en 52Mb separat BBS-disk och 1Mb minne som ganska snart uppgraderades till 8Mb minne. Den externa hårddisken var en SupraDrive och den jätteexterna disken var en Quantum 52Mb som satt monterad i ett gammalt PC-chassi.

För kylningen stod en fläkt byggd av lego med en gammal bandspelarmotor som drivning, som jag tyvärr inte tog något foto. När fläktmotorn havererade inköptes en industrifläkt från Elfa.

Modemet var ett US Robotics Sportster 16600 V32/V32bis som var "mjukvarupatchat" för att bli ett HST Dual Standard så man kunde köra HST 14400 också. De flesta filtankare hade vid den här tiden US Robotics HST-modem och om man inte erbjöd HST-standard fick de bara 2400 i hastighet. Modemet inköptes när modellen var helt ny och kostade 8000kr.

Uppgraderingen

En Amiga 2000 införskaffades för att ge bättre plats för extra diskar och fler kort. Minnet uppgraderades från 1Mb till 10Mb. En 80Mb disk inköptes.

BBS-programmet StarNet bjöd inte på uppgraderingar i samma takt som nya buggar dök upp så en systembytarvåg gjorde att många köpte DLG Professional i stället. Det var en rätt dyr programvara, men den visade sig vara väl värd pengarna. Möjlighet till uppgradering fanns vid en BBS i Sverige där man även kunde ladda ner tillbehör till DLG.

Trafiken hade börjat tillta och det började bli ont om disk. En begagnad 425Mb-disk inköptes för 10.000kr.

Flytten

När jag började mina studier vid Högskolan i Luleå flyttades BBS-verkamheten till Luleå och jag lyckades få det första telefonnumret efter högskolans modempool för att "lura" studenter att hitta in när de provringt alla de 10 första numren och sedan fortsatte ringa vidare. När jag ändå var i farten skaffades en linje till och ett multifacekort som gav två extra serieportar.

I lägenheten i Luleå fanns även en direktförbindelse till min lägenhetsdelarsambo Oliver som blev den mest aktiva användaren som många avundades för hans privata förbindelse.

Användarantalet ökade, så även min tanke om att ha ett telefonnummer dit man kunde ringa för att prata med mig. Fram till nu så kunde man ringa mig, men det var alltid modem som svarade. Man kunde ge sig tillkänna genom att vissla och ropa i luren för då hörde jag detta och kunde plocka upp telefonen och svara. Ett nytt nummer skaffades, men det kändes som slöseri att ha två förbindelser upptagna i princip dygnet runt och en tredje som man bara använde några gånger per dag. Antal samtal till BBSen var nu uppe i 120 per dygn. Efter två veckor blev även det numret besvarat av ett modem. Ett modem på 28 800 köptes för 13000kr och ett multifacekort för fler serieportar för 3000kr.

Amiga 3000 

Med fyra förbindelser och en lokal förbindelse började 7,14Mhz kännas långsamt. I en telefonräkningsmånad när det fanns gott om studenter som ville sälja prylar hittade jag en Amiga 3000 för 11 000kr, ett riktigt klipp.

Nu med 25Mhz gick allt man körde väldigt fort. Jag kunde använda datorn utan att användarna blev allt för störda. De klagade dock ibland på att nedladdningarna sackade efter när jag satt och spelade Railroad Tycoon.

Användarna klagade på att det var så svårt att komma fram, så en fjärde telefonförbindelse installerades och ytterligare ett modem köptes, denna gång fick man ett 28800-modem för 7000kr om man drev BBS och la ut lite reklam.

Modemen svarade nu på över 300 samtal om dagen.

Min Amiga 2000 såldes och jag köpte en PC som fick namnet mobi (Motorola Beside) som svar på Intels kampanj med Intel inside. På denna installerades OS/2 som var ett ypperligt operativsystem. Man kunde till och med få Windows att multitaska genom att köra två windows!

Här gjordes en ansats att frigöra min Amiga genom att få flytta in BBS-verksamheten i PCn där hårdvaran var mycket billigare. En del hårdvara började vara sliten i Amigan. Diskar hade börjat rasa och att köpa SCSI-diskar kostade en hel del. En test-version av QuadBase på PC kördes igång på en förbindelse men den fick skrotas efter ett massivt användaruppror.

Nya diskar inköptes till Amigan, två stycken på 1Gb stycket för 8.000kr stycket.

Åter till Boden

När jag börjat jobba flyttade BBSen tillbaka till Boden igen. Här skaffade jag en 5:e telefon då man när man arbetar behöver kunna nås av folk som inte nöjer sig med att hojta i telefonen. De fick dra telefonledningar från hela huset för att få ihop till mina 5 förbindelser och en 6:e till min arbetsplats och en 7:e till en kollega.

Här började BBSer på allvar få konkurrens av Internet. Trafiken avtog och intresset svalnade och det gick ganska fort.

Quadbase hölls öppen men tyvärr blev den illa behandlad av mig som Sysop som nu hade ett arbete att sköta och en förening att ta hand om. Det gick utför.

Flytten till Umeå

Nu öppnade BBS på PC via telefonlinjen. Amigan med Quadbase gick att nå via Internet och telnet.

Intresset från användare blev allt mindre och 2003 i februari stängdes verksamheten ner efter att ha varit igång sedan 1992.

 

Senast uppdaterad den 09-01-04 22:55
 

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.