Pojkarna

Från stressad till lugn
Skrivet av Fredrik   
11-09-09 21:36
alt

Vår Gordon har alltid har alltid varit hunden som gjort att man fått luta sig bakåt med besked när man varit ute på promenad. Gordon har bott alla sina 7 år så här långt ute på landet ända tills vi nu i somras flyttade in till ett villaområde. Ute på landet har det gått att hantera att det varit lite dragit när något varit lite extra spännande, men när man går från att promenadstråket innehåller dofter från ett 10-tal hundar till ett 100-tal hundar blev det väldigt jobbigt.

Varje promenad började med två hundar som slet och drog så man riktigt fick hålla hälarna i backen för att hålla emot fram till första lyktstolpen. Sedan fortlöpte promenaden med ett rejält bakåtlut där man nästan tappade balansen så snart man kom fram till en fläck som luktade vykort från en hund till en annan.

När så många hundar promenerar är det nästan oundvikligt att det börjar lukta löptik också och det gjorde att hunden vår nästan blev helt förstörd av alla intryck och flera löptikar.

Vi har väl alltid funderat på om man kanske skulle överväga en kastrering, men han har ju ändå hunnit bli 7 år så frågan var om det skulle påverka honom på ett sådant sätt att han helt tappade sina egenskaper genom att en del av hans sätt att vara förändrades. I dessa tankar har vi alltid stannat och Gordon har fått fortsätta hållas, men inne i villaområdet behövde verkligen något göras.

Vi kontaktade djursjukhuset i Gammelstad för att höra oss för om kemisk kastrering för att prova på hur det skulle kunna vara utan att man gör själva ingreppet på honom och att det är reversibelt om det skulle visa sig vara ett misslyckande. En tid bokades och det handlar nu om ett chip som räcker i några månader.

Själva injektionen av chippet gick bra, det var en spruta något grövre än för vaccination. Det kostade lite styvt en tusenlapp, vilket varierar beroende på hur stor och tung hunden är. Vi fick instruktioner om att det kan ta några veckor innan det börjar verka och att han till och med kan bli mer stressad de första veckorna.

Det första som inträffade var att han blev dålig i magen i några dagar dag 1-4.

Därefter eskalerade dragandet till en nivå som bara slagits av hundratals renar på ängen vecka 1-4.

När vi trodde att det nog inte skulle bli någon skillnad så började det lugna ner sig; ordentligt! Vecka 4.

Några dagar senare började han till och med kunna gå med slakt koppel. Hela hunden är mycket lugnare och promenaderna har gått från att vara med viss fara för hälsan till att vara avkopplande och rogivande - som det knappt ens varit hemma i byn ute på landet.

Om du misstänker att din hund är stressad av andra hundar och löptikar, prata med din veterinär, det kan göra en enorm skillnad.

Senast uppdaterad den 11-09-10 07:32
 

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.