Pojkarna

Siberian med känslig mage
Skrivet av Fredrik   
09-04-05 20:35

Siberian Husky är en hundras som är drabbad av få medfödda sjukdomar, vilket många ägare är tacksamma över. Det finns enbart fåtal exemplar som drabbas av allvarlig medfödd sjukdom dit t.ex. problem med ögonen kan räknas.

Något som de flesta Siberian Husky ägare någon gång drabbas av är någon form av problem med magen. Det verkar som om Siberian är lite extra känsliga med maten.

Båda våra hundar har haft problem med magen kopplat till den mat vi serverat dem. De första problemen började med vår valp som ganska snart började uppvisa problem med magen regelbundet med diare som var svår att häva. Veterinären rekommenderade recept för att få diaren att hävas med hjälp av:

  • 24 timmars fasta
  • avkok på ris därefter
  • sedan en kost med ris och fisk.

Detta fungerade oftast och det blev åter bättre, men problemen kom snabbt tillbaka och blev riktigt besvärligt när sommarvärmen kom.

Orsaken för Gordon visade sig vara att han inte tålde den mat man köpte i livsmedelsaffären. Vi fick testa ett dyrare märke som man köper från veterinären och det visade sig göra stor skillnad. Vi testade därefter ett annat märke som man köpte på t.ex. djuraffärer eller butiker som säljer till lantbruk.

Detta foder fungerade bra för båda hundarna till en början. Den andra hunden, Elliot som är en omplaceringshund som var svårt utarmad när han kom till oss visade också tecken på förbättring när vi använde detta foder. Allt som allt fungerade det bra i närmare 2 och ett halvt år innan den äldre hunden började visa tecken på långvariga magproblem så fort han utsattes för stress. Veterinären skrev ut antibiotika och kortison. Det hjälpte, men snart blev han sämre igen och han fick äta kost bestående av risk och fisk allt för ofta och han började tappa vikt.

Vi började starkt misstänka allergi och försökte konsultera veterinären som föreslog att det kunde vara allergi mot vissa typer av spannmål, ett spår som definitivt var värt att utreda.

Vi testade ett foder som vi kan köpa av ett turistföretag som är gjort på ris och kyckling och då hände något till synes osannolikt, vår äldre omplaceringshund som haft väldigt svårt att gå upp i vikt började plötsligt bli bättre och fick en betydligt bättre pälskvalitet, humöret blev bättre vilket gjorde att han inte längre upplevdes som lika dyster och hälsan förbättrades avsevärt. Vår Siberian är alltså allergisk mot spannmål!

Ytterligare en tid senare blev den äldre hunden ändå dålig igen och det kändes hopplöst. Ris och fisk hjälpte knappt alls och vi kände oro för att han skulle börja tappa i vikt och må dåligt. Då fick vi tips på att testa ett färskfoder som man fryser och serverar kallt eller helt tinat. Det gjorde åter underverk och efter ett halvår ungefär kunde vi återgå till torrfodret för den äldre hunden också.

Det händer att när det blir oroligt och dåligt i magen vid löptikar, renar eller andra djur i trakten kör vi några dagar med färskfodret och så blir han bra igen.

Pälsen hans är väldigt fin, något vi aldrig trodde vi skulle få se på en hund som mått så dåligt och vägde så lite som när vi fick ta hand om honom.

//Fredrik

Fotnot: Vår äldre hund Elliot var två år då han hämtades till sin ursprungskennel. Han var utarmad och vägde bara 15 kilo. De hade honom där i några veckor tills han fick flytta hem till oss då vår valp Gordon var i stort behov av en kompis. Elliot och Gordon är numera oåtskiljeliga. Elliot väger nu närmare 25 kilo.

 

Senast uppdaterad den 09-04-05 21:02
 
Kommentarer (2)
Mat
2 12-12-16 23:11
Millan
Jag har också haft husky med "nervös" mage men fick tipset att ge hundarna ett foder som heter Algguttens, det är ett norskt foder med isländska alger som kan häva sjukdommar som ex eksem, svamp och ledvärk, mina huskisar älskar det!! Om magen är för upprörd får de vanlig majsväling, Jättegott!!
Huskyn ska jobba med kropp och huvud! Helt underbara!
känslig
1 09-11-25 13:02
carina
Har tagit hand om en huskytik på snart 2 år.Vi har bara haft henne sedan i måndags men hon är väldigt mager,så vi planerar att göda henne.Men igår började hon få diarreer.Kanske är det omställningen att flytta till nytt ställe eller maten.Idag har hon bara fått kokt fisk och ris,aptiten verkar det inte vara något fel på utan hon äter bra.till och med stal kattens mat. Vad heter färskmaten ni köpte.

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.