Pojkarna

Vart vill en Husky bo?
Skrivet av Fredrik och Maria   
08-08-08 21:10

De kan bo inomhus, utomhus eller en kombination av de båda alternativen. Det beror på vilka andra förutsättningar som finns.
Som tidigare nämnt så är huskyn är ett flockdjur som inte vill vara själv. En husky sätter alltid flocken först. Flocken kan bestå av hundar och människor där hundarna alltid står under samtliga människor i flocken. Oavsett om hunden bor ute eller inne så måste den ha kontakt med de människor som hör till flocken.

Om man bor i lägenhet bör man ha möjlighet att rasta hunden under dagen och gärna ha möjlighet för hunden att vara utomhus på en instängslad balkong.

Bor man så att man har möjlighet att bygga en hundgård trivs de nog allra bäst att få vara ute rätt många timmar per dag i hundgården, givetvis beroende på individen och hur hunden lär sig när den växer upp. Kom bara ihåg att de gillar att gräva, så låt dem inte vara ute där de inte får gräva hål.

Om man har en hundgård så bör hunden alltid ha möjlighet till skydd från väder och vind, antingen en ordentlig hundkoja eller ett rum att gå in i om hundgården sitter kopplad till huset. Tänk dig själv att ligga ute i blötan när husse och/eller matte inte är hemma och regnet bara öser ner timme efter timme. Inte ens med en tjock och vädertålig huskypäls är det särskilt nyttigt att ligga ute hur länge som helst.

Senast uppdaterad den 08-12-31 09:31
 
Kommentarer (2)
Svar på: Ylar
2 11-11-05 09:29
Fredrik Gustafsson
Denna ras gillar aktiviteter och behöver väldigt mycket aktivering för att inte bli rastlös. De skäller i regel inte så mycket men ylar oftare. Hur mycket en hund ylar är väldigt individuellt och beror på vilken anledning denne har att yla. Våra hundar ylar framför allt när de man har den ene ensam och gör något med den andre. Siberian Husky är mycket starkt knuten till sin flock som består av alla i hushållet och gärna några andra som ofta kommer på besök. Vissa hundar klarar av att vara ute alltid bara de har en väder- och vindskyddad koja att krypa in i. Om hunden får vara ute både natt och dag är nog risken att denne känner sig orättvist behandlad och då är också risken för ylande större.

Våra hundar har möjligheten att själva välja om de vill vara ute eller inne. När de är inne och själva hemma har de en avgränsad yta inomhus som är både torr och varm. När vi är hemma själva är hundarna rätt mycket inomhus, de är mycket förtjusta att vara nära sina människor och lägger sig gärna och finns i närheten av där man är.

Våra grannar har däremot påpekat att de är imponerade över hur lite hundarna låter och att man knappt märker av dem.

En hund aktiveras även av sina intryck, vilket gör att om hunden ser folk och gärna andra hundar så interagerar de gärna med andra. Folk stannar ibland till på håll och pratar med våra hundar när de är ensamma.

Vilka egenskaper hunden får är ej kombination av dess arv via föräldrarna och hur man formar hunden när den flyttat hem till sin nya ägare.

Kontrollera med informationen på Jordbruksverkets hemsida om minsta storlek för hundgårdar för en (och möjligtvis två) hundar samt eventuella lokala föreskrifter hos kommunens miljökontor innan.

Tikar är generellt sett lugnare än hanar och jag känner flera som har rasen i lägenhet både med och utan möjlighet att vara ute.

Varje hund är en egen individ som har sina egenskaper och det närmaste man på förhand kan veta är att träffa hundens föräldrar och prata med uppfödaren om vilka egenskaper de avlat på!

//Fredrik
ylar?
1 11-11-03 08:22
frida haraldsson
Hej! Jag funderar på att skaffa just den här rasen. Vill ha en hund som gillar mkt akitiviteter. Men jag har fått för mig att denna ras ylar då de står i hundgård. Jag hade tänkt mig endast ha en hund iaf till en början då jag studerar och min sambo jobbar. Hur ter sig hunden på dagen om den står ensam i en hundgård? Ylar den? Vi kommer att bo i mmarklägenhet då vi har chans till att göra en hundgård på baksidan. Jag tänkte hunden skulle stå här dag som natt. Vi kmr att ha grannar nära och vill inte hunden ska föra exrema ylningar då chansen finns att man blir mkt impopulär hos grannar och hyresvärd. Mvh en förundrande framtida hundägare frida haraldsson skåne

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.