Pojkarna

Projekten
Växthuset
Skrivet av Fredrik   
09-08-25 21:40

Växthuset med dess montör
Foto: Maria

Att skaffa växthus är ett beslut som kan få flera möjliga utgångar. Många satsar verkligen på att maximalt utnyttja sitt växthus och sköter det riktigt ordentligt. De som lyckas får fina skördar och möjligheten att äta hemmaodlade grönskaker eller titta på vackra blommor. Andra ser med förtvivlan hur de växter som kom upp så fint en dag slokade för att knappt gå att rädda längre efter bara en dag i solsken utan vatten.

Läs mer... [Växthuset]
 
Gräsmattan tar form
Skrivet av Fredrik   
09-08-02 06:18

Sista dagen innan arbetet börjar efter semestern börjar gräsmattan ta form. Den tio kubikmeter stora högen med matjord är utspridd och resterna flyttade från det som ska bli gräsmatta.

Det viktigaste med att göra klart för att sätta gräs har varit att få ordning på lutningarna så att vattnet rinner bort. Hela gårdsplanen lutar in mot huset och vi fick göra ett dike där vattnet kan rinna bort. Alternativet hade varit att göra någon form av mer avancerad konstruktion, men då skulle det få betydligt större påverkan på t.ex. fiberkabeln som ligger allt för grunt närmast huset. Hela grusplanen skulle egentligen behöva sänkas 30-50 cm, men det projektet skulle bli ohanterligt stort. Vi får väl se till våren hur det fungerar. Det verkar ha fungerat rätt bra i våras trots att försöken att fixa lutningar frös fast när frosten kom. 

Det har ju regnat en hel del på sistone, närmare bestämt i närmare tre veckor. Gräset har nog ansett att det varit i överkant med det blöta och i underkant med sol. Vi som försökt arbeta med att göra färdigt har också tyckt att det varit svårt att få arbetet gjort när regnet bara öster ner.

Nu ser vi ändå en strimma hopp, alla ytor som tidigare var täckta med sand och lera är nu något som är utjämnade och matjord ligger på det som ska bli gräsmatta. Vi har kört grus från grushögen till det som blir den utökade parkeringen.

Vi har lagt stenar längs efter kanterna där gräsmattan gränsar mot gruset. Kanske blir det då lättare att se när gruset börjar. Vi har lärt oss av tidigare erfarenheter att gräset lätt smyger in på gruset lite i sänder så att man efter en tid har svårt att avgöra var kanten egentligen är.

Utbyggnaden är nu till stora delar målad med täckfärg det första varvet. En förhoppning är att det inte ska regna så det går att måla färdigt det första och förhoppningsvis andra varvet med färg.

 

 
Att göra en utbyggnad
Skrivet av Fredrik   
09-03-11 15:49

Nu är det dags att dela med sig av några erfarenheter kring vad det innebär att göra en utbyggnad samtidigt som familjen blir större samtidigt som bygget pågår.

Människans instinkt att bygga bo verkar i västvärlden innebära att folk skaffar hus, renoveringsprojekt eller utbyggnadsprojekt just precis när familjen blir större. Vår rekommendation är att man bör undvika att ha ett projekt med en nyfödd samtidigt som man arbetar med ett stort byggprojekt samtidigt.

Ritningen

Att göra ritningen kan ta lång tid och det är nog till och med rekommenderat att låta det ta lång tid. Att bygga till sitt hus är ett enormt stort projekt som innehåller många steg. Det är viktigt att den ritning som man slutligen bestämmer sig för är den som känns rätt.

Vi lät vår ritning mogna under närmare två år och under den perioden förfinades planlösningen och ytan optimerades. Lagom är i regel alltid bäst! Nu kan man tycka att man kanske skulle ha byggt ytterligare lite större, men vi känner oss ändå väldigt nöjda med den ritning vi kom fram med.

Att rita med datorns hjälp behöver inte vara dyrt! Vi köpte ett CAD-program för cirka 250kr och det var guld värt! Enkelt att flytta väggar och att rita in måtten.

Har man möjlighet bör man nog även konsultera en arkitekt om man känner sig osäker. Vi valde dock att inte köpa den tjänsten.

Bestämmelser för bredd på korridorer, dörrar och alla möjliga krav finns att läsa på boverkets sidor. Var noga med att följa alla bestämmelser om du inte tar hjälp av ett proffs för att göra ritningen.

Bygglov

När bygglov ska sökas behövs ett antal saker som ska vara klara:

  • Ritningen i skala 1:100 med planritning och fasaden från minst två håll
  • En situationsplan där man kan se hur huset kommer att se ut
  • En teknisk beskrivning av hur bygget ska gå till, materialval, dimensioner m.m.
  • En byggherre som står som ansvarig för bygget
  • En kvalitetsansvarig
  • En kontrollplan
  • Ev godkännande från grannar om byggnaden ligger 4m eller närmare från grannens tomt eller om det finns risk att grannar har något att anmärka.

Bygglovet söker man hos kommunen. Var ute i god tid, så att kommunen får en möjlighet att ha sina möten och fatta beslut om ditt bygge.

Kostnadsberäkning

Räkna med att bygge blir mycket dyrare än du tänker dig. Allt kostar mycket mer än du kan tänka dig och du har antagligen inte så mycket tid att lägga på ditt bygge som du tänkt dig.

Man brukar räkna med att en utbyggnad kostar cirka 10 000-15 000kr per kvadratmeter med allt inkluderat.

Uppvärmning

Hur ska tillbyggnaden värmas upp? Räcker befintlig värmeanläggning? Behöver du investera i en ny värmeanläggning som har nog effekt för tillbyggnaden?

Vår jordvärmepump har klarat vårt hus på en boyta på ca 130 kvadratmeter ner till -15C tidigare utan att använda elpatronen. Med 30 extra kvadratmeter klarar jordvärmen ner till -13C, vilket innebär att uppvärmningen med vår värmepump skulle bli avsevärt dyrare.

På grund av elpriset och att vi bor ute i skogen så har vi investerat i en vedaläggning för vår uppvärmning som kommer att bli vår nya huvudsakliga uppvärmning.  Det kommer att ge oss en uppvärmningskostnad som är avsevärt lägre än den vi har idag och beräkningen är att vi kommer att spara in vår nya värmeanläggning på ca 5 år.

Tidsoptimisten

Allt tar alltid mycket längre tid än du tänker dig! Det blir dessutom alltid dyrare än du tror! Se till att ta med detta i beräkningarna när du gör upp med din bank. Det är inte kul att stå där med ett halvfärdigt bygge och slut pengar.

Räkna med att ta in hantverkare om du samtidigt har en familj att ta hand om. Det är oerhört pressande att se bygget långsamt fortskrida och att du hela tiden lever i en byggarbetsplats under det år som bygget tar.

 

Senast uppdaterad den 09-03-12 07:42
 
Tvättmaskinen har flyttat!
Skrivet av Fredrik   
09-01-11 23:12

Tro det eller ej, men nu har tvättmaskinen flyttat in i den nya tvättstugan!!

Väggarna är målade. Taket är målat ett varv. Elektriciteten finns på plats. Vattnet är tillfälligt inkopplat i väntan på att rörmokaren ska koppla in vattnet permanent, vi har kvar vår dekorationsvattenslang som hänger i taket från tvättstugan via nya hallen, vardagsrummet och in i det nuvarande badrummet.

Tvättmaskinen och torktumlaren står nu på plats i den nya tvättstugan och allt är redo för första tvätten på nya stället.

Det ska bli en spännande känsla att faktiskt få plats framför maskinerna när man ska använda dem och att man slipper bli blöt om fötterna :-)

//Fredrik

Senast uppdaterad den 09-01-11 23:41
 
Status från bygget
Skrivet av Fredrik   
08-12-27 08:23

Vi har med våra duktiga hantverkares hjälp nu kommit en ganska bra bit frammåt med bygget. Det var bara att inse att med det arbete Fredrik har och med den tid som blir över när man är tvåbarnsfamilj med en minsting som nu snart är 7 månader.

Badrummet har nu fått matta på golvet och våtrumsmatta på väggarna. Snyggt blev det och jämfört med tidigare blir det rätt stort också! Där inne återstår nu att montera fönsterfoder och taklister. Därefter ska värmen in med ett element. Sedan återstår att koppla in vattnet, men för att kunna göra det vore det bra om vi får igång pannan och varmvattnet ute i pannrummet.

Pannrummet ja, där har det hänt en hel del. Vi har fått de flesta rör dragna för värmesystemet och kan nu köra värmepumpen för att värma upp även den nya delen. Dagen innan julafton kopplades elementen in. Vi har golvvärme där ute i plattan, men kommer att koppla in den inför nästa höst. Tills dess och för att undvika kallras har vi monterat ganska små radiatorer där ute. 

Vardagsrummet har fått sig två hål i väggen som ännu inte fått sitt foder. Hyveln är ansluten i verkstan nu, men tiden har inte funnits att tillverka något dörrfoder ännu. Det behövs ännu lite skivningsarbete för att dölja hålen från de gamla fönstren. Här finns också ett element monterat för att täcka upp för det stora element som vi tog bort till förmån för att undvika hinderhoppning för att komma in i det nya badrummet.

Tvättstugan är på gång, men just nu är den full i prylar som resten av utbyggnaden. Skorstenen finns just nu där ute, men om vi kanske blir av med de olika varianter på influensa som familjen lider av kanske det kan bli ordnat så vi kan måla där ute. Vi skulle vilja kunna flytta ut tvättmaskinen så snart som möjligt dit ut. Nu är den mineritskiva som stått ivägen flyttad ut till vedboden så det går att röja upp för att måla. Även här behövs golvlist, taklist och foder runt dörrar och fönster.

 

 

Senast uppdaterad den 09-02-01 00:10
 
«StartFöregående12NästaSlut»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.