Pojkarna

Att göra en utbyggnad
Skrivet av Fredrik   
09-03-11 15:49

Nu är det dags att dela med sig av några erfarenheter kring vad det innebär att göra en utbyggnad samtidigt som familjen blir större samtidigt som bygget pågår.

Människans instinkt att bygga bo verkar i västvärlden innebära att folk skaffar hus, renoveringsprojekt eller utbyggnadsprojekt just precis när familjen blir större. Vår rekommendation är att man bör undvika att ha ett projekt med en nyfödd samtidigt som man arbetar med ett stort byggprojekt samtidigt.

Ritningen

Att göra ritningen kan ta lång tid och det är nog till och med rekommenderat att låta det ta lång tid. Att bygga till sitt hus är ett enormt stort projekt som innehåller många steg. Det är viktigt att den ritning som man slutligen bestämmer sig för är den som känns rätt.

Vi lät vår ritning mogna under närmare två år och under den perioden förfinades planlösningen och ytan optimerades. Lagom är i regel alltid bäst! Nu kan man tycka att man kanske skulle ha byggt ytterligare lite större, men vi känner oss ändå väldigt nöjda med den ritning vi kom fram med.

Att rita med datorns hjälp behöver inte vara dyrt! Vi köpte ett CAD-program för cirka 250kr och det var guld värt! Enkelt att flytta väggar och att rita in måtten.

Har man möjlighet bör man nog även konsultera en arkitekt om man känner sig osäker. Vi valde dock att inte köpa den tjänsten.

Bestämmelser för bredd på korridorer, dörrar och alla möjliga krav finns att läsa på boverkets sidor. Var noga med att följa alla bestämmelser om du inte tar hjälp av ett proffs för att göra ritningen.

Bygglov

När bygglov ska sökas behövs ett antal saker som ska vara klara:

  • Ritningen i skala 1:100 med planritning och fasaden från minst två håll
  • En situationsplan där man kan se hur huset kommer att se ut
  • En teknisk beskrivning av hur bygget ska gå till, materialval, dimensioner m.m.
  • En byggherre som står som ansvarig för bygget
  • En kvalitetsansvarig
  • En kontrollplan
  • Ev godkännande från grannar om byggnaden ligger 4m eller närmare från grannens tomt eller om det finns risk att grannar har något att anmärka.

Bygglovet söker man hos kommunen. Var ute i god tid, så att kommunen får en möjlighet att ha sina möten och fatta beslut om ditt bygge.

Kostnadsberäkning

Räkna med att bygge blir mycket dyrare än du tänker dig. Allt kostar mycket mer än du kan tänka dig och du har antagligen inte så mycket tid att lägga på ditt bygge som du tänkt dig.

Man brukar räkna med att en utbyggnad kostar cirka 10 000-15 000kr per kvadratmeter med allt inkluderat.

Uppvärmning

Hur ska tillbyggnaden värmas upp? Räcker befintlig värmeanläggning? Behöver du investera i en ny värmeanläggning som har nog effekt för tillbyggnaden?

Vår jordvärmepump har klarat vårt hus på en boyta på ca 130 kvadratmeter ner till -15C tidigare utan att använda elpatronen. Med 30 extra kvadratmeter klarar jordvärmen ner till -13C, vilket innebär att uppvärmningen med vår värmepump skulle bli avsevärt dyrare.

På grund av elpriset och att vi bor ute i skogen så har vi investerat i en vedaläggning för vår uppvärmning som kommer att bli vår nya huvudsakliga uppvärmning.  Det kommer att ge oss en uppvärmningskostnad som är avsevärt lägre än den vi har idag och beräkningen är att vi kommer att spara in vår nya värmeanläggning på ca 5 år.

Tidsoptimisten

Allt tar alltid mycket längre tid än du tänker dig! Det blir dessutom alltid dyrare än du tror! Se till att ta med detta i beräkningarna när du gör upp med din bank. Det är inte kul att stå där med ett halvfärdigt bygge och slut pengar.

Räkna med att ta in hantverkare om du samtidigt har en familj att ta hand om. Det är oerhört pressande att se bygget långsamt fortskrida och att du hela tiden lever i en byggarbetsplats under det år som bygget tar.

 

Senast uppdaterad den 09-03-12 07:42
 
Kommentarer (1)
Bra sida!
1 11-09-10 23:56
villalarm
Vill tacka er för en väldigt bra om informativ hemsida!

Lägg till kommentar

Ditt namn:
Din e-postadress:
Din hemsida:
Ämne:
Kommentar:

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.