Pojkarna

Marias betraktelser
Summering 2009
Skrivet av Maria   
10-01-10 09:03

 Två glada trollungar som väntar på bästa smitningstillfälle.

Så har det passerat ett år igen, ett år med väldigt lite uppdateringar på hemsidan. Ja det är klart ambitionerna har funnits, men då tiden och inspirationen sällan har infunnit sig samtidigt. Bottennotering på det området med andra ord. Önskar jag ärligt kunde skriva att jag ska skärpa mig i år, vi får väl se helt enkelt. I skrivande stund så inser jag att när jag nu äntligen har satt mig ner, startat datorn, loggat in i editorn och lagt in en bild så är tiden slut för uppdatering (Läs: någon har hittat på ett nytt hyss som behöver åtgärdas).

2009 började jag med att vara föräldraledig med John, han hade då hunnit bli ett halvår och en rätt fartig liten typ. En riktigt glad krabat skulle väl de flesta som har träffat honom säga. Han är också väldigt bestämd och går under smeknamnet "chefen" här hemma. Runt halvåret bestämde han sig för att han skulle stå upp och sedan låg han i hårdträning ett par månader och kunde ganska tidigt stå upp med stöd och även så smått ta sig runt hållandes i diverse möbler och andra ting. Den 10 maj tog han sina första "riktiga" steg och sedan dess har han inte stannat! Hela tiden är han på väg, och det går undan. Det tog inte länge så började klättrandet och nu på sistone så har "snurrandet" och gå-på-tå varit jättespännande. Han är även väldigt intresserad (och duktig) på att bygga duplo, klossar i allmänhet, pussel och tycker det är fantastiskt kul att rita. Han upptäcker helt enkelt världen i rekordhastighet. John pratar även väldigt mycket (och man förstår en hel del av det) och han suger åt sig nya ord som en svamp. Med andra ord, man får vakta sin tunga, för annars fångar ekot upp det :-)

För Felix har första halvan av 2009 varit minst sagt turbulent, det är väldigt jobbigt att bli storebror, det ser man. Många förändringar och mindre tid med mamma och pappa. Det verkar ge sig allt eftersom tiden går och det blir lättare att vara storebror nu när lillebror blivit större och självständigare. Andra förändringar är att kompisar har blivit väldigt viktigt under året som har gått. Språket har utvecklats enormt och ordförrådet har blivit märkbart större, uppfinningsrikedomen är stor språkmässigt och det är riktigt roligt att höra.

I april hämtade vi vår nya husvagn och den kördes direkt upp till Luleå för att fungera som bostad när Fredrik varit uppe och jobbat i Luleå under våren. Det har blivit en del tid i husvagnen och det har varit riktigt trevligt. Vi har även hunnit med en resa upp mot Jockfall (Överkalix) under midsommarhelgen. Utöver det blev det ngn dag på Tallbackens camping och ett par nätter hemma på gården bl.a. när vi oljade vårt köksgolv och när det varit på tok för varmt inne i huset.

Efter sommaren tog föräldraledigheten slut, tyvärr så hittade jag inte något arbete direkt i anslutning till detta (jag som så många andra under detta relativt mörka år vad gäller svensk ekonomi) så det blev ett par månaders ovisshet fram till oktober när jag fick napp och blev uppringd av NTI-skolan i Umeå (sysslar med distansutbildning för vuxna). Sökte ett jobb där som fysiklärare, men började sedan som mattelärare och har nu fått förlängt fram till sommaren. Helt fantastiskt skönt att komma hemifrån efter ett drygt år hemma. Det är förvisso väldigt kul att vara hemma med sina barn när de är små, men man tappar även all kontakt med "vuxenvärlden" (även om man umgås med andra hemmaföräldrar). Det är helt enkelt två saker som inte går att jämföra, men är nog så viktiga för att man ska fungera som en normal människa. Att jag dessutom trivs något alldeles fantastiskt på jobbet gör ju inte heller saken helt fel.

Förskolestart blev det under augusti för John och Felix. Felix har dock varit på dagis ett par timmar i veckan för att hålla kontakten och få komma ifrån och vara med andra barn under min föräldraledighet. Men när hösten kom så var det dags för Felix att börja på "stordagis" (4-5 års gruppen) och John på "lilldagis". Felix kom snabbt in och trivs jättebra. För John var det kämpigare, det vände först i oktober när jag började jobba heltid. Inte roligt att lämna ett barn som skriker hjärtskärande och inte förstår varför man gör så mot honom.

Något annat som kan sägas om 2009 är att det varit ett bottenår vad gäller bilarna i den här familjen, otaliga besök på verkstan med diverse uppenbara större och mindre fel. Även en hel drös med andra mystiska fel som vi egentligen inte vet vad det är. Bland annat ett gräsligt missljud som helt uppenbart indikerade på allvarligt fel på bilen och som inte gick att lista ut vad det var och sedan helt och hållet upphörde och har inte hörts sedan dess. Med andra ord, ett dyrt bilår 2009.

2009 blev vi även klar med utbyggnaden (nåja, en del småfix kvar, men i huvudsak iallafall). Vedpannan kör för fullt och barnens lekrum är möblerat och inlekt. Sedan dess har det legat nere något med husfixandet för att vi ska få tid över för ngt annat.

Julen spenderades hemma med familjen, svärföräldrarna och svågern med fru. Vi hade det riktigt trevligt och åt god mat och umgicks med varandra. Tomten tittade förbi med lite julklappar vilket uppskattades framförallt av barnen.  Själva nyåret spenderade vi hemma bara familjen, lugnt och stillsamt byttes 2009 mot 2010.

Nu har 2010 tagit sin början och så här långt ser det bra ut. Jag hoppas på ett bra jobbår för egen del och även för Fredriks del, nu när han har börjat på sitt nya jobb. Jag hoppas barnen får ett bra dagisår och att vi som familj får ett bra år tillsammans med många trevliga stunder tillsammans och roliga äventyr. Vi har börjat spåna lite på eventuella husvagnsturer och lite annat. Våren sommaren är tänkt att ta itu med vardagsrummet och riva gamla badrumsväggen, golvet osv. Där funderar vi dock på att anlita hjälp för att få det gjort (framförallt för familjefriden). Vi har även ett fönster som ska bytas och så ska panelen på huset bytas under sommaren. En del att se fram emot helt enkelt.

God fortsättning allihopa och hoppas att vi alla får ett riktigt gott nytt år!

 
Det är mycket nu...
Skrivet av Maria   
09-10-25 21:45

Nu var det allt ett bra tag sedan jag skrev något här på hemsidan. Men jag anser mig ursäktad eftersom jag har haft viktigare (?!) saker för mig.

Det händer mycket nu, som rubriken antyder. Till att börja med så blev jag hastigt och lustigt med jobb. Blev uppringd en tisdag, började på onsdagen och på den vägen är det. Nu har jag heltidsarbetat i ett par veckor. Det i sin tur innebar viss omställning i familjen. Grabbarna fick längre dagisdagar, middagsrutinerna blev helt uppåt väggarna och en hel drös med andra saker. Nu börjar det så smått landa (tror jag)

Första veckan som jag jobbade ramlade Felix på dagis och fick sig en gigantisk bula i bakhuvudet...mammahjärtat ömmade nog mer även om bulan var stor, blå och öm. Samvetet gnagde en del det med, även om förnuftet vet att det är sånt som händer. Vecka två som jag jobbade så ramlade felix på dagis strax innan hemgång och bröt armen...den här gången ömmade nog faktiskt armen åtminstone lika mycket som mammahjärtat. Nu har det gått ett par veckor och snart åker gipset! Det är nog tur det, för det är en bra frustrerad gipsad 4-åring vi har här hemma. Nu hoppas jag att vi klarar oss från olycka ett tag.

Det är skönt att ha börjat jobba, att komma hemifrån en stund på dagarna och träffa andra vuxna människor. Hjärnan får jobba lite och det mår den definitivt inte dåligt av. Humöret är gladare och jag misstänker att det är en mer harmonisk människa som kommer hem från jobbet nu än den hemavarande filuren som börjat få långtråkigt.

På tisdag kommer sotaren och ska inspektera vårt pannrum, skorsten med tillbehör. Skorstenen ska provtryckas och vi håller tummarna för att allt blir godkänt så vi får klartecken att börja elda i vår vedpanna. Nu är det sista rycket för att bli klara för inspektion. Lister ska upp, foder ska monteras och dörrkarmar och dörrar ska på plats. Det ska förhoppningsvis hinnas med ett varv med spackel också, även om det inte är det viktigaste ur inspektionssynvinkel, men tanken är ju att det snart ska målas också.

Förra helgen lyckades jag måla taket i det blivande lekrummet och i helgen fick jag dit golvet, så nu är det "bara" tapeterna kvar och golvsocklar. Målet är att det ska vara klart innan jul. Men vi får väl se hur det går, med tanke på den akuta tidsbrist som för närvarande råder innanför dessa väggar.

Förkylning är det gott om just nu. Egentligen är det väl mest grabbarna grus som är snoriga som få. Vi har hittills provat på en ny omgång krupphosta med tillhörande vårdcentralsbesök (2st) En del snuva och nu är det feber som verkar vara på tapeten. Just nu är det John, men Felix verkar ha letat upp snuvan iallafall så vi får väl se om det blir feber där med, eller om det klarar sig den här gången.

Nåja, det var mycket virrigt och ostrukturerat om livet för tillfället, men det säger väl något om vardagen här hemma. Nu är det dags att göra sista rycket och hänga tvätten som legat ett bra tag i maskinen. Ska packas dagisväskor och plockas fram kläder. Sedan blir det Gonatt och SovGott!

 
Hösten är här
Skrivet av Maria   
09-09-14 07:44

Fredrik visar upp dörrkarm till pannrumsdörren. 

Ja nu är hösten här. Helt förfärligt verkar många tycka, men jag tycker ändå om hösten. Fina färger, lite lagom kyligt i luften och allt återgår till det "normala" efter sommar, sol och ledighet. Hittills har det dessutom varit rätt bra väder med klara soliga dagar, men det kommer säkert ett gäng regniga, ruggiga dagar när man helst vill krypa ner under täcket med en god bok.

Skorstenen är nu till största delen på plats, det saknas sista biten och lite "topp-prylar". Sedan ska takstegen fästas på plats. Invändigt har vi nu fått lite plåtar på plats på vägg och ska bli en även i tak där skorstenen går "ut". Igår roade vi oss med att montera branddörr till pannrummet, det gick hyggligt. Dörren är på plats men det behövs en aning justeringar innan den är stängnings-/öppningsbar. Sedan ska taklist upp i taket, lite mineritskiva upp på väggen och en dörr in till tvättstugan och monteringsjobbet är klart. Färg till pannrummet är införskaffad så det är bara att måla på!

Lekrummet är nästan färdigspacklat, tapeter, taklister, golv och färg inköpt så vid tillfälle ska även det bli gjort. Förhoppningsvis kanske vi kan få det gjort innan jul. Kliar lite i fingrarna att få fixa till det. Konstaterade att det är det enda rummet i huset där det inte finns några "färdiga" mallar för hur det ska fixas, möbleras osv. Alla andra rum har vi ju "bott" i innan de har målats om/renoverats. Självklart finns det ju saker som ska in i rummet, men allt plockas dit istället för att man först flyttar ut alla grejer och sedan ställer tillbaka samma saker.

Barnen växer och blir större. John klättrar som en vansinnig nuförtiden, på allt, i allt och överallt... Han har även lärt sig kasta saker, och gör det med kraft och styrka. I morse fick storebror smaka på en hård gummiboll (hundens) med en bjällra i. Rakt i ansiktet, och det gjorde ont. Han gillar fortfarande inte idén med dagis, men det blir iaf bättre (tror jag). Än så länge är det ju fråga om ganska få timmar i veckan, men man fasar ju för det blir om det dyker upp möjlighet till jobb på del/heltid.

Felix han pratar på, som vanligt. Språket har utvecklats enormt i sommar och efter. Han trivs som fisken på dagis och vill inte gärna komma hem när man hämtar.

Nu ska jag ta och göra ett pass i husvagnen. Det ska städas ur lite och tvättas upp sängkläder. Det sägs att man måste göra sådant ibland. Fick dock gå ut och slå på värmen i morse så man slipper frysa häcken av sig. Nåja det blir fint och trevligt när det är klart. Dags att ta itu med dagen.

Senast uppdaterad den 09-09-14 08:19
 
Djurparksbesök och camping på Tallbacken
Skrivet av Maria   
09-07-18 19:48

Här vilar vi ut och äter lite medhavd matsäck i Lycksele djurpark. 

En dag när vädret kändes lagom passande packade vi ihop oss och styrde kosan mot Lycksele djurpark. Felix gick med raska steg raka vägen mot björnarna, för det var det han hade kommit dit för att se, allt annat på vägen var tämligen ointressant. För oss andra gjorde det inte så mycket, både lodjur, vargar och järv lyste med sin frånvaro när vi passerade. Vidare upp mot vicenter, renar och myskoxar stannade vi till och tog matpaus. Vildsvinen, och framförallt vildsvinsungarna var en höjdare för alla i sällskapet och blev ett längre stopp innan barnens djurpark och de djur man får klappa. Vi tog en tur i Lyckolandet innan vi avrundade med glass och hemfärd. Annat sevärt i djurparken (för en fyraåring) ett hål i marken, myror och lite annat smått och gott. John var nöjd och glad, däckade i bilen efteråt av alla intryck.

Ekipaget uppställt på plats Tallbackens camping. 

Vi har även hunnit med att besöka den relativt nära Tallbackens camping. Mysigt, lugnt och avkopplande kan nog bäst beskriva upplevelsen. Det var lagom mycket folk där och vi hann göra en hel del, trots att ankomstdagen abrupt avbröts med kraftigt åskväder och ÖS-regn. Tur vi hade inomhussysselsättning. Dagen efter hann Fredrik och Felix doppa lite fiskespö, vi hann spela fotboll, leka i sandåsen, äta mat ute, bada och leka i lekparken på rastplatsen. Det var två trötta barn och även två trötta föräldrar som tuffade hemåt på kvällen. Det blir definitivt fler besök i framtiden på detta ställe.   

 Fredrik och Felix prövar fiskelyckan, inga dopp, en pytteliten aborre och massor med grodyngel.

Även hundarna verkade trivas med campingen. De verkar finna sig tillrätta på ett bra sätt när de får följa med och husvagna litegrann. Tur de gillar att åka bil och att de trivs inne i husvagnen.

 

 
Varje projekt skapar nya projekt
Skrivet av Maria   
09-06-01 09:32

John och Felix provar rutchkanan.

Förra veckan tillbringade vi ett par dagar i husvagnen som står på camping i Luleå. Ganska skönt att komma bort hemifrån ett tag och slippa se allt som väntar på att bli gjort. Samtidigt lite stressande över detsamma. Nu när våren har slagit till med full styrka och grönskan fullkomligen har exploderat så finns det gott om saker att göra. Men grabbarna trivdes i husvagnen och de dagar när vädret tillät provade vi på lekplatsen på campingen. Båda grabbarna gillar att gunga så en del "fartknuffande" blev det. Sedan bjuds det ju även på klättermöjligheter och annat.

På onsdagen "firades" det 3-årig bröllopsdag och det blev tårta á la husvagn, sockerkaka som var och en själv fick applicera lite hallon och grädde på. Lättare att förvara var och en av beståndsdelarna för sig själv än att trycka in en hel tårta i det klart begränsade kylskåpet. Smakar bra iallafall Cool

Hemma igen väntade alla projekten, tror inte ens jag försöker lista dem längre. Inomhus står det stilla, man vill hellre vara ute i sådant här finväder som vi har haft under helgen (om man nu får klaga lite så hade det kanske kunnat vara en aning svalare för oss inbitna nordbor). Men lördagen blev en tur till Granngården för att försöka hitta sättpotatis, det har gjorts försök tidigare på diverse försäljare med dåligt resultat. Egentligen beror väl svårigheterna att hitta sättpotatisen på 1. Kräsen köpare 2. För sent ute som vanligt.

Vad jag ville ha var sättpotatis av sorten Solist. Det satte vi förra året och den var riktigt, riktigt god. Har sneglat lite på Ukama och Otavia (tror jag den senare hette), men har inte hittat någon av sorterna när jag varit på andra ställen. Tidigare år har vi även satt Asterix och den är inte heller helt fel. Dock fanns det nu bara mandel att tillgå, så vi slog till. Vi hade tänkt sätta lite mandel också, men bättre bara mandel än ingen potatis alls. Vi sätter ju bara för "färskpotatis" då vi inte riktigt har någon bra lösning för vinterförvaring av potatisen. Nästa år ska jag köpa sättpotatis tidigt!

John spelar fotboll.

På lördagen grävde vi ner potatisen i landet jag och Felix, det gick rätt bra, men jag måste erkänna att sättandet inte är särskillt kul. Men ska man ha potatis så Smile

Projektet gungställning som startade för en dryg vecka sedan har knoppat av sig. Där gungställningen nu står fanns ingen gräsmatta (då det hade legat en del virke där som tagit död på den). Vi insåg att det aldrig kommer hinna rota sig om man sår nytt gräs, så då återstår "transplantation". Eftersom vi ändå hade ett växthus som skulle monteras så tänkte vi att vi tar gräset därifrån och placerar under gungorna. Med andra ord påbörjades grundläggningen för växthuset. När gräset därifrån var flyttat så räckte det inte till...och projekt "Sandlådan" påbörjades. Sandlådan har varit hemlös sedan husbygget satte igång förra sommaren och för att åter fylla den med sand så ska den grävas ner lite i marken... Så parallellt löper nu grästransplantation under gungorna, växthusmontering och sandlådan. Med två barn blev det hela ganska avancerat. Men...det tar sig och blir nog bra i sinom tid. Dessutom traskar vi runt tomten med all jord som grävs ur, för att fylla i gropar på övriga delar av gräsmattan, och dessutom ska gräs sås där. Vilken tur att vi ännu inte har fått 10kubik matjord som vi beställt.

Som rubriken säger så känns det som om varje projekt orsakar 100 till. Att de dessutom hänger ihop och är beroende av varandra gör inte saken bättre. Men det är ju lite av charmen med ett gammalt hus och en minst sagt bångstyrig tomt med lerskjutningar hela våren och en familj som dessutom gräver upp den titt som tätt av olika anledningar. Det är kul, men ibland blir det mycket Smile.

Morsdag har det också varit, ja vi jobbade och slet då också ute på gården, passade på att ta mellamålsfikat ute i det fria. Det blev lite äppelsmulpaj med marsansås och lite frukt och saft. Vi hoppade över morsdagstårtan eftersom vi har så många födelsedagar i Juni att vi säkert hinner tröttna på tårta iallafall. Till middag blev det grillade hamburgare med klyftpotatis och wookgrönsaker. Efterrätten blev rabarber&jordgubbskräm (hemkokt) med glass.

Nu är det iallafall juni, så får vi se vad den månaden har att bjuda på. Förhoppningsvis försäljning av gamla husvagnen. Fint väder får det gärna bli, lite lagom varmt. Myggfritt kan man ju alltid drömma om. Invasionen har redan startat med mygg och getingar... Men vi får väl se, vi får väl se.

 
JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.