Pojkarna

Välkommen till familjen Gustafsson 

Här samlar vi våra gemensamma sidor och skriver lite sporadiskt av oss för alla som vill veta mer om oss eller läsa om vad vi hållit på med.

Viss fakta finns om hundrasen Siberian Husky och lite fakta om våra egna vovvar.

Läs gärna också om Quadbase BBS som var en av de BBSer som folk ringde till innan man började använda internet i stugorna.

 

Djurägarens svåra val
Skrivet av Fredrik   
10-05-25 11:18
alt

Den gång man skaffar husdjur tar man på sig ett ansvar att se till att ge sitt husdjur ett bra liv och en del i sin familj. Man tar också på sig ansvaret och möjligheten att bestämma hur länge husdjuret ska få leva.

Vår äldre hund, den 8-årige Elliot av rasen Siberian Husky finns nu inte längre hos oss i jordelivet.

Han kom till oss som 2-årig omplaceringshund efter att ha haft det svårt hos sina föregående ägare. Han var svält och misshandlad och var så rädd för beröring att man knappt fick röra vid honom. Han kom till oss och vår yngre hund Gordon som då var valp i stort behov av en kompis.

Efter ungefär två år hade han fått upp vikten ordentligt och var inte längre dyster i sinnet. Han blev glad av människor och tvekade aldrig att visa sin uppskattning med rikliga hundpussar. När vi fått ordning på magen och hittat ett glutenfritt foder som gick att kombinera med ett färskfoder upplevdes en helt ny och väldigt trevlig hund.

Under det sista året blev det allt jobbigare för honom med löptikar och stressande moment i tillvaron. Han började springa in i saker och blev allt mer stressad av det mesta.

När man har småbarn hemma fungerar det inte så bra med en hund som är stressad och drar igång på nätterna och vandrar fram och tillbaka där andra vaknar av trampandet och springandet. Han backade tillbaka flera år i sin tidigare så positiva utveckling. Omplacering skulle helt enkelt inte fungera för honom.

Vi fattade det oåterkalleliga beslutet att han skulle få lämna oss och förhoppningsvis komma till en plats av evig grönska och oändliga blomsterängar där han inte längre skulle plågas av sitt förflutna. Det var oändligt jobbigt att åka till veterinären.

Saknaden efter honom är stor men vi har många fina minnen att se tillbaka på.

Så här några veckor efter märkte vi på vår andra hund och på resten av familjen att det nog faktiskt varit värre med honom än vi upplevde. Den stress som tidigare präglade båda hundarna var som borta och hela situationen har blivit mer harmonisk. (hur harmoniskt det nu kan vara med småbarn).

Man kan aldrig ersätta en hund med en annan. Man kan däremot bereda plats för en ny medlem i familjen. Valpen Mac har flyttat in till oss sedan en vecka. Nu får man vara vaken på nätterna för att hjälpa valpen att gå på hundtoaletten, men det går nog över inför hösten!

//Fredrik

Senast uppdaterad den 10-05-25 13:14
 
Våren är här
Skrivet av Fredrik   
10-05-09 13:22
alt

Nu är det definitivt vår. Solen skiner och den mesta snön har smält bort. Det är svårt att tänka sig att vi knappt för en månad sedan ägnade oss åt snöskottning.

Vi känner oss väldigt nöjd över placeringen av grillplatsen där det tidigare stod ett träd som vi tog ner i samband med utbyggnaden.

Felix som snart fyller 5 år har börjat lära sig cykla utan stödhjul på den ferarriröda cykeln som är helt utan stödhjul.

alt

Att grilla korv till lunch är popupärt och det gör vi gärna och ofta.

alt

Gordon ligger här ute och njuter i solen. Han är lite skadad efter att ha varit i slagsmål med Elliot. Han hade tratt på huvudet i några dagar och det kändes som en befrielse för honom att ta den av sig.

 
Temperaturskillnader
Skrivet av Fredrik   
10-02-15 20:27

Tiden för stora skillnader i temperatur under dagen är här!

Från mitten av februari brukar man kunna känna solens värme i luften. Det kan vara -10 och ändå droppa från taken tack vare värmen från solen.

På morgonen idag var det -24 grader och på dagen -4. När jag åkte hem från jobbet var det -16 igen. Intressant men lovande inför våren!

Ett annat lovande tecken att solen värmer är att hundarna har flyttat ut och ligger i sina gropar ute i snön och myser på rygg med benen i vädret. Större delen av vintern har man knappt sett till dem ute.

När jag ändå är inne på ämnet temperatur förundras jag över att det inte verkar gå att köpa en vettig utomhustimer. När det är kallt ute går de för sakta - kall bil för att den just startat när man ska åka. När det är varmare ute går den lite för fort - kall bil när man ska åka.

Vem har hittat på att göra en utomhustimer som man säljer i norra Sverige så att den fungerar ner till -25 grader? Det är i de temperaturerna och kallare som man verkligen behöver en timer! Vi köpte en digital variant för några år sedan i hopp om att den hade färre mekaniska delar. Den frös sönder å det ordentligaste och tog med sig en säkring som en sista protest över att bli förpassad ut i den -30 gradiga natten.

Något som också är trevligt så här i mitten av februari är att ljuset börjat återvända på allvar! Det är hyggligt ljust när man åker till jobbet och inte helt mörkt när man kommer hem!

//Fredrik

 
Skogspromenad med hela flocken
Skrivet av Fredrik   
10-01-24 22:38
alt

Det har varit kallt under en längre period, men nu var det perfekt väder för en promenad i skogskanten med barnen i pulka. Pojkarna tyckte det var roligt att åka pulka och hundarna fick vara draghjälp.

alt

Elliot myser i det vackra vädret.

 
Summering 2009
Skrivet av Maria   
10-01-10 09:03

 Två glada trollungar som väntar på bästa smitningstillfälle.

Så har det passerat ett år igen, ett år med väldigt lite uppdateringar på hemsidan. Ja det är klart ambitionerna har funnits, men då tiden och inspirationen sällan har infunnit sig samtidigt. Bottennotering på det området med andra ord. Önskar jag ärligt kunde skriva att jag ska skärpa mig i år, vi får väl se helt enkelt. I skrivande stund så inser jag att när jag nu äntligen har satt mig ner, startat datorn, loggat in i editorn och lagt in en bild så är tiden slut för uppdatering (Läs: någon har hittat på ett nytt hyss som behöver åtgärdas).

2009 började jag med att vara föräldraledig med John, han hade då hunnit bli ett halvår och en rätt fartig liten typ. En riktigt glad krabat skulle väl de flesta som har träffat honom säga. Han är också väldigt bestämd och går under smeknamnet "chefen" här hemma. Runt halvåret bestämde han sig för att han skulle stå upp och sedan låg han i hårdträning ett par månader och kunde ganska tidigt stå upp med stöd och även så smått ta sig runt hållandes i diverse möbler och andra ting. Den 10 maj tog han sina första "riktiga" steg och sedan dess har han inte stannat! Hela tiden är han på väg, och det går undan. Det tog inte länge så började klättrandet och nu på sistone så har "snurrandet" och gå-på-tå varit jättespännande. Han är även väldigt intresserad (och duktig) på att bygga duplo, klossar i allmänhet, pussel och tycker det är fantastiskt kul att rita. Han upptäcker helt enkelt världen i rekordhastighet. John pratar även väldigt mycket (och man förstår en hel del av det) och han suger åt sig nya ord som en svamp. Med andra ord, man får vakta sin tunga, för annars fångar ekot upp det :-)

För Felix har första halvan av 2009 varit minst sagt turbulent, det är väldigt jobbigt att bli storebror, det ser man. Många förändringar och mindre tid med mamma och pappa. Det verkar ge sig allt eftersom tiden går och det blir lättare att vara storebror nu när lillebror blivit större och självständigare. Andra förändringar är att kompisar har blivit väldigt viktigt under året som har gått. Språket har utvecklats enormt och ordförrådet har blivit märkbart större, uppfinningsrikedomen är stor språkmässigt och det är riktigt roligt att höra.

I april hämtade vi vår nya husvagn och den kördes direkt upp till Luleå för att fungera som bostad när Fredrik varit uppe och jobbat i Luleå under våren. Det har blivit en del tid i husvagnen och det har varit riktigt trevligt. Vi har även hunnit med en resa upp mot Jockfall (Överkalix) under midsommarhelgen. Utöver det blev det ngn dag på Tallbackens camping och ett par nätter hemma på gården bl.a. när vi oljade vårt köksgolv och när det varit på tok för varmt inne i huset.

Efter sommaren tog föräldraledigheten slut, tyvärr så hittade jag inte något arbete direkt i anslutning till detta (jag som så många andra under detta relativt mörka år vad gäller svensk ekonomi) så det blev ett par månaders ovisshet fram till oktober när jag fick napp och blev uppringd av NTI-skolan i Umeå (sysslar med distansutbildning för vuxna). Sökte ett jobb där som fysiklärare, men började sedan som mattelärare och har nu fått förlängt fram till sommaren. Helt fantastiskt skönt att komma hemifrån efter ett drygt år hemma. Det är förvisso väldigt kul att vara hemma med sina barn när de är små, men man tappar även all kontakt med "vuxenvärlden" (även om man umgås med andra hemmaföräldrar). Det är helt enkelt två saker som inte går att jämföra, men är nog så viktiga för att man ska fungera som en normal människa. Att jag dessutom trivs något alldeles fantastiskt på jobbet gör ju inte heller saken helt fel.

Förskolestart blev det under augusti för John och Felix. Felix har dock varit på dagis ett par timmar i veckan för att hålla kontakten och få komma ifrån och vara med andra barn under min föräldraledighet. Men när hösten kom så var det dags för Felix att börja på "stordagis" (4-5 års gruppen) och John på "lilldagis". Felix kom snabbt in och trivs jättebra. För John var det kämpigare, det vände först i oktober när jag började jobba heltid. Inte roligt att lämna ett barn som skriker hjärtskärande och inte förstår varför man gör så mot honom.

Något annat som kan sägas om 2009 är att det varit ett bottenår vad gäller bilarna i den här familjen, otaliga besök på verkstan med diverse uppenbara större och mindre fel. Även en hel drös med andra mystiska fel som vi egentligen inte vet vad det är. Bland annat ett gräsligt missljud som helt uppenbart indikerade på allvarligt fel på bilen och som inte gick att lista ut vad det var och sedan helt och hållet upphörde och har inte hörts sedan dess. Med andra ord, ett dyrt bilår 2009.

2009 blev vi även klar med utbyggnaden (nåja, en del småfix kvar, men i huvudsak iallafall). Vedpannan kör för fullt och barnens lekrum är möblerat och inlekt. Sedan dess har det legat nere något med husfixandet för att vi ska få tid över för ngt annat.

Julen spenderades hemma med familjen, svärföräldrarna och svågern med fru. Vi hade det riktigt trevligt och åt god mat och umgicks med varandra. Tomten tittade förbi med lite julklappar vilket uppskattades framförallt av barnen.  Själva nyåret spenderade vi hemma bara familjen, lugnt och stillsamt byttes 2009 mot 2010.

Nu har 2010 tagit sin början och så här långt ser det bra ut. Jag hoppas på ett bra jobbår för egen del och även för Fredriks del, nu när han har börjat på sitt nya jobb. Jag hoppas barnen får ett bra dagisår och att vi som familj får ett bra år tillsammans med många trevliga stunder tillsammans och roliga äventyr. Vi har börjat spåna lite på eventuella husvagnsturer och lite annat. Våren sommaren är tänkt att ta itu med vardagsrummet och riva gamla badrumsväggen, golvet osv. Där funderar vi dock på att anlita hjälp för att få det gjort (framförallt för familjefriden). Vi har även ett fönster som ska bytas och så ska panelen på huset bytas under sommaren. En del att se fram emot helt enkelt.

God fortsättning allihopa och hoppas att vi alla får ett riktigt gott nytt år!

 
«StartFöregående1234567NästaSlut»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.