Pojkarna

Välkommen till familjen Gustafsson 

Här samlar vi våra gemensamma sidor och skriver lite sporadiskt av oss för alla som vill veta mer om oss eller läsa om vad vi hållit på med.

Viss fakta finns om hundrasen Siberian Husky och lite fakta om våra egna vovvar.

Läs gärna också om Quadbase BBS som var en av de BBSer som folk ringde till innan man började använda internet i stugorna.

 

Fint väder på lördag!
Skrivet av Fredrik   
09-08-25 21:11

 

 

 

Det är sällan jag brukar önska ett specifikt väder väldigt mycket, men nu på lördag har jag en väldigt stor önskan om att det ska vara regnfritt!

Vår snickare är en av de absolut bästa snickarna i trakten och därmed också väldigt mycket anlitad. Vi har lyckats få honom att besöka oss några gånger under våren och framåt sommaren, men vädret har alltid spelat oss ett spratt.

Tanken är att det ska bli ett hål i taket. Genom det hålet ska den nya skorstenen till vedpannan komma upp. När det regnar har det inte varit någon bra idé att stå där med öppet tak. 

Vi ska även skyndsamt beställa det som behövs för att koppla in ventilationen i tillbyggnaden. Jag håller på att kolla upp vilka bestämmelser som gäller när man har en ventilationskanal från ett pannrum med BAE30-klassning, en från ett rum som tillhör bodelen och en kanal som kommer från badrummet och man vill få ut alla genom ett hål i taket på smidigaste sätt utan att äventyra brandsäkerheten.

Tapeter är för övrigt inköpta till lekrummet med en kanonfin utsikt över ängen och den glittrande Vindelälven. På fredag blir det inköp av golv.

//Fredrik 

Senast uppdaterad den 09-08-25 21:32
 
Nolia 2009 i Umeå
Skrivet av Fredrik   
09-08-10 06:32

Familjen utanför vårt mobila hus under den tall som gav oss lokalt regn. 

Vi tog oss en fredag-söndag i Umeå för att vara turist i vår närtrakt. Det var sista helgen på Stora Nolia och campingplatsen First Camp i Umeå var fullsatt, vi bokade vår plats i början av maj.

På fredagen fick vi möjlighet att parkera husvagnen i väntan på att vår plats skulle bli ledig inför incheckningen klockan 15. Vi passade då på att besöka Gammlia i Umeå, Västerbottensmuseets friluftsutställning, där man får möjlighet att se svenska djur i en naturlig miljö som det såg ut förr. Felix benämner griskultingar som "Grispuddingar" vilket får en att småle lite varje gång.

Det var verkligen riktigt fullt på campingplatsen. Vi hade en rätt bra plats längst bort i ena hörnet av området. Hade det inte varit för all trafik som körde allt för fort skulle det varit en riktigt bra plats. Det fanns rätt hygglig tillgång till toaletter, möjlighet att diska och duscha. Allt var inte så fräscht och varmvattnet var slut på kvällen, men det är svårt att vänta sig annat.

Natten mot lördag lät det som att det regnade hela natten, som ett duggregn med tunga droppar. Det var med stor förvåning som jag klev ut ur husvagnen och såg att det var helt torrt ute och att regnet egentligen var den dagg som droppat ner från den stora tall vi stod under. :-)

Vi hängde på låset vid Noliamässan och lyckades hitta rätt mycket av det vi letade. Det var lagom mycket folk när det var den näst sista dagen på mässan. I hallen med mat är det alltid fullt och gott om köer som gör det svårt att ta sig fram med barnvagn.

Barnen var vid rätt gott humör och vi tror att de hade rätt roligt. John blev trött och sov genom vissa delar av området. Lite synd för honom att han missade traktorerna...

På söndagen öppnade inget före klockan 10, så vi bestämde oss för att ta ett dopp i Nydalasjön, den badplats som finns i anslutning till campingplatsen. Där kände vi oss nästan som hemma när vi var helt ensamma på badplatsen och kunde busa och bada. Till och med jag som annars inte är så mycket för att bada var helblöt.

Vi förlängde vår vistelse för en tjuga så det blev utcheckning klockan 13 i stället för 12. Vi kunde då äta lunch innan vi åkte vidare för att handla lite på Jula och på Obs. Det var fler än vi som tagit med sig husvagnen till Jula. Mååånga ekipage.

Trots att det är skönt att komma sig iväg ibland så är det bästa med att ha varit borta att få komma hem igen!

En tidigare övertygelse om att inte någon gång besöka campingplatsen i Umeå är nu förbytt i att det nog visst går att besöka campingplatsen fler gånger, men gärna då inte alla andra gör det samtidigt! Vi gillar det där med låg beläggning och lite svalare väder bättre. Inte helt fel att priset dessutom är lägre då. Att betala 260kr per dygn är lite för dyrt... 

//Fredrik 

Senast uppdaterad den 09-08-10 10:24
 
Gräsmattan tar form
Skrivet av Fredrik   
09-08-02 06:18

Sista dagen innan arbetet börjar efter semestern börjar gräsmattan ta form. Den tio kubikmeter stora högen med matjord är utspridd och resterna flyttade från det som ska bli gräsmatta.

Det viktigaste med att göra klart för att sätta gräs har varit att få ordning på lutningarna så att vattnet rinner bort. Hela gårdsplanen lutar in mot huset och vi fick göra ett dike där vattnet kan rinna bort. Alternativet hade varit att göra någon form av mer avancerad konstruktion, men då skulle det få betydligt större påverkan på t.ex. fiberkabeln som ligger allt för grunt närmast huset. Hela grusplanen skulle egentligen behöva sänkas 30-50 cm, men det projektet skulle bli ohanterligt stort. Vi får väl se till våren hur det fungerar. Det verkar ha fungerat rätt bra i våras trots att försöken att fixa lutningar frös fast när frosten kom. 

Det har ju regnat en hel del på sistone, närmare bestämt i närmare tre veckor. Gräset har nog ansett att det varit i överkant med det blöta och i underkant med sol. Vi som försökt arbeta med att göra färdigt har också tyckt att det varit svårt att få arbetet gjort när regnet bara öster ner.

Nu ser vi ändå en strimma hopp, alla ytor som tidigare var täckta med sand och lera är nu något som är utjämnade och matjord ligger på det som ska bli gräsmatta. Vi har kört grus från grushögen till det som blir den utökade parkeringen.

Vi har lagt stenar längs efter kanterna där gräsmattan gränsar mot gruset. Kanske blir det då lättare att se när gruset börjar. Vi har lärt oss av tidigare erfarenheter att gräset lätt smyger in på gruset lite i sänder så att man efter en tid har svårt att avgöra var kanten egentligen är.

Utbyggnaden är nu till stora delar målad med täckfärg det första varvet. En förhoppning är att det inte ska regna så det går att måla färdigt det första och förhoppningsvis andra varvet med färg.

 

 
Ord från en ettåring
Skrivet av Fredrik   
09-07-31 20:39

När man passerat ettårsgränsen börjar det bli lättare att förstå vad vår minsting försöker kommunicera med sin omvärld om. Några ord har vi klurat länge innan vi förstått vad han egentligen menar, men det finns ett visst system i sättet han pratar. Åter har vi försök att inte påverka intresset genom att introducera typiskt pojkaktiga leksaker, men bland listan över det han mest är intresserad av finns telefon, traktor och gräsklippare. Hur man hanterar en spade eller kör skottkärra, det kan han också.

Här har vi samlat ett litet urval att ha som översättning om i behöver förstå vad han säger. 

Uttryck

 • Häää jaaa = Här är jag

Ord som kan behöva översättning

 • Kaa = Kram
 • Bäppä = Gräsklippare/keps
 • Gacka = Macka
 • Gu-gu = Gunga
 • Dicka = Dricka
 • Uuuu = Ut
 • Tatta = Traktor
 • Omma = Blomma
 • Sccccha = Duscha

Ord som de flesta skulle förstå är

 • Titta
 • Mamma
 • Pappa
 • Hej

 

Senast uppdaterad den 09-08-02 06:36
 
Djurparksbesök och camping på Tallbacken
Skrivet av Maria   
09-07-18 19:48

Här vilar vi ut och äter lite medhavd matsäck i Lycksele djurpark. 

En dag när vädret kändes lagom passande packade vi ihop oss och styrde kosan mot Lycksele djurpark. Felix gick med raska steg raka vägen mot björnarna, för det var det han hade kommit dit för att se, allt annat på vägen var tämligen ointressant. För oss andra gjorde det inte så mycket, både lodjur, vargar och järv lyste med sin frånvaro när vi passerade. Vidare upp mot vicenter, renar och myskoxar stannade vi till och tog matpaus. Vildsvinen, och framförallt vildsvinsungarna var en höjdare för alla i sällskapet och blev ett längre stopp innan barnens djurpark och de djur man får klappa. Vi tog en tur i Lyckolandet innan vi avrundade med glass och hemfärd. Annat sevärt i djurparken (för en fyraåring) ett hål i marken, myror och lite annat smått och gott. John var nöjd och glad, däckade i bilen efteråt av alla intryck.

Ekipaget uppställt på plats Tallbackens camping. 

Vi har även hunnit med att besöka den relativt nära Tallbackens camping. Mysigt, lugnt och avkopplande kan nog bäst beskriva upplevelsen. Det var lagom mycket folk där och vi hann göra en hel del, trots att ankomstdagen abrupt avbröts med kraftigt åskväder och ÖS-regn. Tur vi hade inomhussysselsättning. Dagen efter hann Fredrik och Felix doppa lite fiskespö, vi hann spela fotboll, leka i sandåsen, äta mat ute, bada och leka i lekparken på rastplatsen. Det var två trötta barn och även två trötta föräldrar som tuffade hemåt på kvällen. Det blir definitivt fler besök i framtiden på detta ställe.   

 Fredrik och Felix prövar fiskelyckan, inga dopp, en pytteliten aborre och massor med grodyngel.

Även hundarna verkade trivas med campingen. De verkar finna sig tillrätta på ett bra sätt när de får följa med och husvagna litegrann. Tur de gillar att åka bil och att de trivs inne i husvagnen.

 

 
«StartFöregående1234567NästaSlut»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.