Pojkarna

Välkommen till familjen Gustafsson 

Här samlar vi våra gemensamma sidor och skriver lite sporadiskt av oss för alla som vill veta mer om oss eller läsa om vad vi hållit på med.

Viss fakta finns om hundrasen Siberian Husky och lite fakta om våra egna vovvar.

Läs gärna också om Quadbase BBS som var en av de BBSer som folk ringde till innan man började använda internet i stugorna.

 

Äldre och klokare?!
Skrivet av Maria   
09-06-06 15:42

 

Gordon spanar i skogen efter en långpromenad.

Ibland blir man överraskad, på ett bra sätt. Fredrik har varit i Kiruna ett par dagar under veckan som varit. I vanliga fall brukar vi boka in Gordon och Elliot på hundpensionat i Malträsk eftersom de har en tendens att vara väldigt krävande när någon i flocken saknas. Denna gång bestämde vi oss för att se hur det gick att ha dem hemma med mig och pojkarna och jag måste säga att de har uppfört sig exemplariskt. De är helt otroliga på att anpassa sig när de är på det humöret.

Elliot äter höstens gamla, halvruttna lingon. 

En kort promenad på morgonen och en kort promenad på kvällen, och så ute i hundgården på dagen. Det har fungerat helt fantastiskt till skillnad från tidigare gånger när jag haft dem hemma och Fredrik varit borta. Då har de krävt 1000 promenader och inte varit nöjda alls. Det har brölats och ylats på nätterna och sprungits fram och tillbaka i mängd och parti hela natten och hela dagen.

Denna gång har det till och med fungerat alldeles ypperligt att ha John i barnvagnen och Felix gående bredvid på hundpromenaderna. Lite dragigt och ivrigt i början, men man ska inte klaga. Efter kvällsrastningen har de snällt och villigt följt med in och lagt sig att sova för natten. Jag är djupt imponerad och tror faktiskt att gamla hundar KAN lära sig sitta. Hoppas det håller i sig!

 

 
Varje projekt skapar nya projekt
Skrivet av Maria   
09-06-01 09:32

John och Felix provar rutchkanan.

Förra veckan tillbringade vi ett par dagar i husvagnen som står på camping i Luleå. Ganska skönt att komma bort hemifrån ett tag och slippa se allt som väntar på att bli gjort. Samtidigt lite stressande över detsamma. Nu när våren har slagit till med full styrka och grönskan fullkomligen har exploderat så finns det gott om saker att göra. Men grabbarna trivdes i husvagnen och de dagar när vädret tillät provade vi på lekplatsen på campingen. Båda grabbarna gillar att gunga så en del "fartknuffande" blev det. Sedan bjuds det ju även på klättermöjligheter och annat.

På onsdagen "firades" det 3-årig bröllopsdag och det blev tårta á la husvagn, sockerkaka som var och en själv fick applicera lite hallon och grädde på. Lättare att förvara var och en av beståndsdelarna för sig själv än att trycka in en hel tårta i det klart begränsade kylskåpet. Smakar bra iallafall Cool

Hemma igen väntade alla projekten, tror inte ens jag försöker lista dem längre. Inomhus står det stilla, man vill hellre vara ute i sådant här finväder som vi har haft under helgen (om man nu får klaga lite så hade det kanske kunnat vara en aning svalare för oss inbitna nordbor). Men lördagen blev en tur till Granngården för att försöka hitta sättpotatis, det har gjorts försök tidigare på diverse försäljare med dåligt resultat. Egentligen beror väl svårigheterna att hitta sättpotatisen på 1. Kräsen köpare 2. För sent ute som vanligt.

Vad jag ville ha var sättpotatis av sorten Solist. Det satte vi förra året och den var riktigt, riktigt god. Har sneglat lite på Ukama och Otavia (tror jag den senare hette), men har inte hittat någon av sorterna när jag varit på andra ställen. Tidigare år har vi även satt Asterix och den är inte heller helt fel. Dock fanns det nu bara mandel att tillgå, så vi slog till. Vi hade tänkt sätta lite mandel också, men bättre bara mandel än ingen potatis alls. Vi sätter ju bara för "färskpotatis" då vi inte riktigt har någon bra lösning för vinterförvaring av potatisen. Nästa år ska jag köpa sättpotatis tidigt!

John spelar fotboll.

På lördagen grävde vi ner potatisen i landet jag och Felix, det gick rätt bra, men jag måste erkänna att sättandet inte är särskillt kul. Men ska man ha potatis så Smile

Projektet gungställning som startade för en dryg vecka sedan har knoppat av sig. Där gungställningen nu står fanns ingen gräsmatta (då det hade legat en del virke där som tagit död på den). Vi insåg att det aldrig kommer hinna rota sig om man sår nytt gräs, så då återstår "transplantation". Eftersom vi ändå hade ett växthus som skulle monteras så tänkte vi att vi tar gräset därifrån och placerar under gungorna. Med andra ord påbörjades grundläggningen för växthuset. När gräset därifrån var flyttat så räckte det inte till...och projekt "Sandlådan" påbörjades. Sandlådan har varit hemlös sedan husbygget satte igång förra sommaren och för att åter fylla den med sand så ska den grävas ner lite i marken... Så parallellt löper nu grästransplantation under gungorna, växthusmontering och sandlådan. Med två barn blev det hela ganska avancerat. Men...det tar sig och blir nog bra i sinom tid. Dessutom traskar vi runt tomten med all jord som grävs ur, för att fylla i gropar på övriga delar av gräsmattan, och dessutom ska gräs sås där. Vilken tur att vi ännu inte har fått 10kubik matjord som vi beställt.

Som rubriken säger så känns det som om varje projekt orsakar 100 till. Att de dessutom hänger ihop och är beroende av varandra gör inte saken bättre. Men det är ju lite av charmen med ett gammalt hus och en minst sagt bångstyrig tomt med lerskjutningar hela våren och en familj som dessutom gräver upp den titt som tätt av olika anledningar. Det är kul, men ibland blir det mycket Smile.

Morsdag har det också varit, ja vi jobbade och slet då också ute på gården, passade på att ta mellamålsfikat ute i det fria. Det blev lite äppelsmulpaj med marsansås och lite frukt och saft. Vi hoppade över morsdagstårtan eftersom vi har så många födelsedagar i Juni att vi säkert hinner tröttna på tårta iallafall. Till middag blev det grillade hamburgare med klyftpotatis och wookgrönsaker. Efterrätten blev rabarber&jordgubbskräm (hemkokt) med glass.

Nu är det iallafall juni, så får vi se vad den månaden har att bjuda på. Förhoppningsvis försäljning av gamla husvagnen. Fint väder får det gärna bli, lite lagom varmt. Myggfritt kan man ju alltid drömma om. Invasionen har redan startat med mygg och getingar... Men vi får väl se, vi får väl se.

 
Nu går han för egen maskin
Skrivet av Maria   
09-05-11 16:21

 

Vi har nu definierat den 10 maj som dagen när John började gå för egen maskin. Sedan i julas har han stått upp och även tagit sig fram genom att hålla i möbler, föräldrar, gåvagnar, köksstolar och liknande. Han har nog även tagit ett steg eller två på egen hand, hållandes i ett par strumpor, men nu förflyttar han sig medvetet ett par meter utan att hålla i sig. Lite osäker är han nog, för efter en stund landar han på rumpan med en duns och verkar lika nöjd med det. Krypa går ju även det fortare än så länge.

Igår hade vi även utepremiär, dvs John fick på sig ett par galonbyxor, gympaskor och fick krypa runt ute på vår jordiga, leriga och sandiga tomt. Det var en nöjd kille må ni tro. Han har iofs testat på att krypa lite i snön ngn gång i vintras, men det slutade med att han snöbadade sig själv i ansiktet och blev jättelessen. Nu har ju tomten torkat upp hyggligt så nu funkar det bra att vara ute även för honom.

Senast uppdaterad den 09-05-11 16:47
 
Planeringsarbete på gården
Skrivet av Fredrik   
09-05-10 21:10

När våren kommit och marken tinat var det läge att flytta på de lerhögar som gömdes i snö. Vi flyttade på några högar just innan frosten medan andra blev kvar.

Det känns i vart fall som en förbättring även om det är nära på omöjligt att göra en lertomt plan så man får helt enkelt lägga ambitionsnivån på ett sådant vis att man inte snubblar eller kör sönder gräsklipparen på den. Leran var redigt stadig och fick mjukas upp många varv för att kunna krattas ut där hål skulle fyllas.

Vissa gånger är man mer nöjd än andra gånger att man har traktor... Arbetet tog bara några timmar.

Nu fattas matjord och vi har ännu inte räknat ut var man köper bra matjord sedan den förra leverantören slutat med leveranser. Det lär ju behövas en och annan kubikmeter.

John har lärt sig lita på sin förmåga att kunna gå idag, även om han ännu gärna håller i sig stadigt i något. Detta något behöver inte vara något så stadigt som en stol, en vägg eller en skåpdörr. Det räcker med en påse prislappar, en tvättlapp eller ett leksakståg. Han fick även idag för första gången känna på hur det känns att krypa på marken utomhus. Han har utforskat omgivningen så mycket han orkat.

Det var två trötta pojkar att natta ikväll. Vad gäller när den äldre somnade så vet jag inte hur länge det tog, för jag somnade före på golvet i hans sovrum.

//Fredrik

 
Våra loppisprylar på vårloppis
Skrivet av Fredrik   
09-05-09 20:40

I helgen har Hällnäs Samhällsnämnd, byaföreningen i grannbyn där jag är kassör och sekreterare i, arrangerat stor vårloppis i gymnastiksalen i Folkets Hus i Hällnäs.

Tanken på att ordna loppis har funnits länge, men det var först i våras som beslutet om genomförande fattades. Förhoppningen var att kanske 10-15 bord skulle gå att hyra ut till försäljare. Nu visade det sig att intresset var avsevärt mycket större. 40 bord fyllde gymnastiksalen, vilket är ganska exakt vad som ryms i salen samt hur många bord som finns tillgängliga.

Försäljningen av prylar gick över förväntan! 

Känslan av att arrangera tillställningar som folk blir glada av och uppskattar är väldigt stärkande. En så här lyckad tillställning har jag nog inte varit med och ordna på bra länge. Nu måste jag väl erkänna att mina kollegor i Samhällsnämnden gjorde det mesta jobbet på plats, jag hann knappt hjälpa till alls, men lyckades i alla fall med att få städa toaletterna och agera vattenbytare för skurningen :-)

Ett jättetack till alla som besökte loppisen, till alla som sålde grejjor, till alla som hjälpt till att arrangera samt till kyrkan i Lycksele som accepterade gåvorna från dem som inte ville ta hem några av de prylar som ej blev sålda.

Vi får väl se om fler loppisar ska arrangeras, för nu när man inser hur bra det gick att få betalt för saker man annars slänger så kan det vara värt besväret att arrangera fler tillställningar!

Om det envisa folket som bor här inte åker iväg för att sälja prylar får väl alla som köper komma hit i stället, för en kilometer kan jag nog tänka mig att åka :-)

//Fredrik

 
«StartFöregående1234567NästaSlut»

JPAGE_CURRENT_OF_TOTAL

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.