Pojkarna

Siberian Husky

Våra hundar är av rasen Siberian Husky och efter att ha varit Huskyägare ett par år nu så tänkte vi på dessa sidor dela med oss av vad vi har lärt oss på vägen. Det finns en del fakta om rasen och så självklart våra egna erfarenheter av livet tillsammans med en Siberian, eller rättare sagt två.

Rasbeskrivning (sammanfattning)

Allmänt: Siberian husky är en medelstor brukshund med eleganta, lediga rörelser. En siberian har en medellång bågformad hals som sträcks en aning framåt i rörelse, stark och rak rygg, djup och lång bröstkorg, kraftig benstomme utan att vara grov. Den måttligt kompakta och väl pälsklädda kroppen och de upprättstående öronen visar rasens arktiska ursprung. Till sitt temperament är huskyn kärvänlig och behaglig men också livlig och utåtriktad med en stor arbetslust.
Huvud: Medelstort och i proportion till kroppen. Nosspegeln (tryffeln) ska vara svart hos grå, bruna eller svarta hundar, leverfärgad hos kopparfärgade hundar. Den kan vara skär på helt vita hundar. Den skärstrimmiga "snönosen" är tillåten. Läpparna ska vara väl pigmenterade och tättslutande.

Ögon: mandelformade, en smula snedställda med livligt och alert uttryck. Färgen kan vara brun eller blå. Ett brunt och ett blått öga eller tvåfärgade ögon är tillåtna.

Öron: medelstora, triangelformade, tättsittande och högt ansatt på huvudet. De ska vara tjocka och väl pälsklädda. De bäres upprättstående.

Bett: saxbett.

Tassar: Ovala i formen men inte långa. Medelstora, kompakta och väl pälsklädda mellan tår och trampdynor. Trampdynorna ska vara fasta och tjocka.

Svans: Pälsklädd av rävsvanstyp, bärs vanligen graciöst i en båge över ryggen när hunden är uppmärksam. Nedhängande svans är normalt för en arbetande hund eller en hund i vila.

Pälsen: Dubbel och av medellängd, dvs. en tät underull och ovanpå täckhår. Hunden skall ge ett välpälsat intryck men pälsen får inte vara så lång att den döljer hundens linjer.

Färg: alla färger är tillåtna.

Mankhöjd: hanhundar 53-60 cm, tikar 51-56 cm.

Vikt: hanhundar 20-27kg, tikar 16-22kg

 

   Visa # 
# Artikelns rubrik Datum Författare
1 Siberian Husky med på resan 09-04-19 Fredrik
2 Siberian med känslig mage 09-04-05 Fredrik
3 Hur hårig är en Siberian 09-02-18 Fredrik
4 Skötsel 08-08-24 Fredrik och Maria
5 Aktivering 08-08-24 Fredrik och Maria
6 Vart vill en Husky bo? 08-08-08 Fredrik och Maria
7 Om rasen 08-08-08 Fredrik och Maria

Copyright © Maria och Fredrik Gustafsson 2002-2008. Texter och bilder är skyddade av upphovsrättslagen.